EXPERT: În contextul în care partidele proruse din R. Moldova anunță boicotarea referendumului proeuropean, va fi o provocare să atingem pragul de 33 la sută

  • 12 Februarie 17:47
EXPERT: În contextul în care partidele proruse din R. Moldova anunță boicotarea referendumului proeuropean, va fi o provocare să atingem pragul de 33 la sută

Cea mai mare provocare la referendumul privind integrarea europeană va fi prezența la vot, în contextul în care partidele pro-ruse anunță că îl vor boicota, atenționează expertul Mihai Mogâldea, în cadrul emisiunii Dialog European de la Radio Chișinău.

El a subliniat totodată că președinta Maia Sandu, inițiatoarea referendumului, trebuie să-și asigure susținerea tuturor partidelor pro-europene, pentru o prezență de peste 33 la sută la urne:

„Principala provocare legată de acest referendum nu va fi dacă majoritatea cetățenilor care vor vota, vor susține sau nu aderarea la UE. Acum sunt absolut sigur că 80-90 la sută din cei care vor merge la acest referendum vor vota DA. Principala provocare va fi ca acest referendum să treacă pragul de 33%, pentru că, așa cum a anunțat și Igor Dodon, așa cum a anunțat și Ilan Șor, așa cum bănuiesc că, la o anumită etapă va anunța și Ion Ceban, majoritatea partidelor din această opoziție, în special cei proruși, vor boicota acest referendum. Ei vor încuraja oamenii să nu meargă la acest referendum, așa că va fi o provocare să atingem pragul de 33 la sută. Dacă ne uităm la alegerile prezidențiale din 2020, vorbim de circa 31-32%, suntem la limită. Deci, asta e provocarea numărul unu și aici trebuie să ne uităm în următoarea perioadă”, a declarat Mihai Mogâldea.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) anunță că va boicota referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană anunțat de președinta Maia Sandu. Secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, susține că partidul a decis să nu participe la acest plebiscit, să-l boicoteze și va îndemna cetățenii să facă la fel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău