Expert Grup | Revizuirea metodologiei de formare a prețurilor la carburanți, cea mai indicată opțiune
-
12 Iulie 2018 10:07
Revizuirea metodologiei existente de formare a prețurilor la carburanți rămâne a fi cea mai indicată opțiune, ținând cont de particularitățile pieței produselor petroliere, dar și de modul cum a fost aprobată noua Metodologie în anul 2016.
Mai mult ca atât, revizuirea componentelor prețurilor plafon poate fi efectuată într-un mod transparent cu implicarea tuturor părților interesate pentru a exclude disensiuni la etapa aplicării Metodologiei, așa cum s-a întâmplat de această dată. Centrul Analitic Independent „Expert Grup” vine cu o notă privind piața produselor petroliere din Republica Moldova, transmite IPN.
Potrivit autorului notei și directorului de program în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Vadim Gumene, orice inițiativă ce vizează subiecte sensibile din punct de vedere socio-economic necesită o fundamentare foarte minuțioasă în baza estimărilor empirice cu includerea unor modele și scenarii care ar anticipa modificarea statu-quo-lui, în mod obligatoriu creșterea cotațiilor, dar și alinierea accizelor la minimul angajamentelor asumate. „În același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că, imixiunea în formarea prețurilor, chiar și pentru produsele petroliere, trebuie să aibă un caracter temporar și să reprezinte doar o etapă premergătoare liberalizării totale a pieței date. Desigur, condiția de bază rezidând în excluderea carențelor existente în mediul concurențial și o analiză mai minuțioasă a practicilor existente în domeniul vizat din partea instituțiilor competente” conchide expertul.
În nota expert Grup se menționează că în ultima perioada piața produselor petroliere din Moldova a fost marcată de un șir de antagonisme, care au avut la bază dezacordul consumatorilor față de majorările prețurilor pentru aceste produse. Punctul culminant a fost atins odată cu publicarea de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a noilor prețuri plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților pentru perioada de la urmă.
Ulterior, sub presiunea protestelor consumatorilor, Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței a solicitat instanței de judecată să examineze anularea Ordinului ANRE prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți. Conform Ministerului Economiei și Infrastructurii, emiterea ordinului respectiv a fost efectuată cu încălcarea prevederilor legale și anume, fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional, precum și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final. Drept rezultat, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a suspendat ordinul ANRE, invocând faptul că menținerea în continuare a acestui act administrativ ar putea aduce atingerea drepturilor și intereselor unui cerc nelimitat de persoane.