Expert german îi sugerează Republicii Moldova să atace Rusia la Organizația Mondială a Comerțului

  • 11 Februarie 2017 14:14
Expert german îi sugerează Republicii Moldova să atace Rusia la Organizația Mondială a Comerțului

Republica Moldova a evitat să-și folosească dreptul de a chema în judecată Federația Rusă în urma embargoului impus în 2014. Țara avea acest drept și ar fi transmis astfel un semnal important Federației Ruse. De această părere este Jorg Radeke, manager de echipă al Grupului German de Consiliere Economică pentru Moldova, citat de IPN.

Guvernul de la Chișinău a cerut opinia Grupului German de Consiliere Economică privind modul în care ar trebui să acționeze după embargoul introdus de Rusia în 2014. Printre sugestile formulate de experții germani primite se numără reorientarea exporturilor spre alte piețe, precum și inițierea unei cauze în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.

Expertul spune că Republica Moldova „avea dreptul să inițieze o cauză de încălcare a dreptului de acces pe o piață, deoarece chiar și Federația Rusă trebuie să joace după reguli”.

Atât Republica Moldova, cât și Federația Rusă sunt membre ale Organizației Mondiale a Comerțului. Deseori în dezbaterile publice se spune că Republica Moldova a decis să adopte Acordul de Asociere și, în consecință, Federației Ruse nu i-ar fi rămas altceva decât să impună bariere de comerț. Totuși, aceste lucruri nu sunt corelate, susține expertul german. Restricțiile Federației Ruse au fost arbitrare, deoarece nu există un impact al acordurilor comerciale dintre UE și Republica Moldova asupra comerțului cu Federația Rusă, iar motivele anunțate atunci de către Moscova au fost fabricate, a mai spus Jorg Radeke.

Cauzele în cadrul OMC durează o perioadă mai lungă de timp și efectul negativ al embargoului oricum s-ar fi produs, dar Republica Moldova ar fi transmis semnalul că este gata să-și folosească drepturile și instrumentele pe care le are pe arena internațională, menționează expertul german. Guvernul Republicii Moldova putea să ceară socoteală privind măsurile impuse. Republica Moldova, din motive politice, a ales însă să rezolve altfel acest conflict prin măsuri bilaterale, conchide expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău