Expert german îi sugerează Republicii Moldova să atace Rusia la Organizația Mondială a Comerțului

  • 11 Februarie 2017 14:14
Expert german îi sugerează Republicii Moldova să atace Rusia la Organizația Mondială a Comerțului

Republica Moldova a evitat să-și folosească dreptul de a chema în judecată Federaţia Rusă în urma embargoului impus în 2014. Țara avea acest drept şi ar fi transmis astfel un semnal important Federaţiei Ruse. De această părere este Jorg Radeke, manager de echipă al Grupului German de Consiliere Economică pentru Moldova, citat de IPN.

Guvernul de la Chișinău a cerut opinia Grupului German de Consiliere Economică privind modul în care ar trebui să acţioneze după embargoul introdus de Rusia în 2014. Printre sugestile formulate de experții germani primite se numără reorientarea exporturilor spre alte pieţe, precum şi iniţierea unei cauze în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Expertul spune că Republica Moldova „avea dreptul să iniţieze o cauză de încălcare a dreptului de acces pe o piaţă, deoarece chiar şi Federaţia Rusă trebuie să joace după reguli”.

Atât Republica Moldova, cât şi Federaţia Rusă sunt membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Deseori în dezbaterile publice se spune că Republica Moldova a decis să adopte Acordul de Asociere şi, în consecință, Federaţiei Ruse nu i-ar fi rămas altceva decât să impună bariere de comerţ. Totuşi, aceste lucruri nu sunt corelate, susţine expertul german. Restricţiile Federaţiei Ruse au fost arbitrare, deoarece nu există un impact al acordurilor comerciale dintre UE şi Republica Moldova asupra comerţului cu Federaţia Rusă, iar motivele anunţate atunci de către Moscova au fost fabricate, a mai spus Jorg Radeke.

Cauzele în cadrul OMC durează o perioadă mai lungă de timp şi efectul negativ al embargoului oricum s-ar fi produs, dar Republica Moldova ar fi transmis semnalul că este gata să-şi folosească drepturile şi instrumentele pe care le are pe arena internaţională, menționează expertul german. Guvernul Republicii Moldova putea să ceară socoteală privind măsurile impuse. Republica Moldova, din motive politice, a ales însă să rezolve altfel acest conflict prin măsuri bilaterale, conchide expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Naţională
Meteo Chişinău
0 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:3,6 m/s
Sun
0 °C
Mon
1 °C
Tue
2 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C

Curs oficial BNM 19 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4775 -0.0000
USD 17.4538 -0.0000
RON 4.0751 -0.0000
UAH 0.7235 -0.0000
RUB 0.2827 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău