Expert german: Cum ar putea R.Moldova parte a unei „coaliții multilaterale de securitate” în Europa de Est

  • 06 Iulie 2017 14:35
Expert german: Cum ar putea R.Moldova parte a unei „coaliții multilaterale de securitate” în Europa de Est

Profundul vid structural din relațiile internaționale post-sovietice este un motiv major în criza actuală din teritoriile geopolitice periferice ale Europei, consideră politologul german Andreas Umland. Expertul spune că fără o „soluție comprehensivă” a problemelor de securitate cu care se confruntă Chișinăul, Kievul sau Tbilisi, „nu poate exista o stabilitate durabilă, o pace sustenabilă sau prosperitate economică de-a lungul granițelor estice ale UE și NATO”.

Într-o analiză publicată pe Newsweek, expertul german în fostul spațiu sovietic, Andreas Umland, scrie că Bruxellesul, Washingtonul, Berlinul, Parisul și Varșovia ar trebui să găsească „modalități alternative de a asigura cel puțin o includere a Moldovei, Georgiei și Ucrainei în sistemul european de securitate”.

În acest sens, un posibil model, subliniază Umland, poate fi găsit într-un document din 2010 semnat între Turcia, stat membru NATO, și Azerbaidjan, stat al Parteneriatului Estic. Expertul face referire la Acordul de Parteneriat Strategic și Asistență Mutuală. În articolul 2 al documentulu, ambele părți au convenit să își acorde „rapid” ajutor reciproc în cazul unui atac armat, ajutor care include „în mod explicit” și utilizarea „mijloacelor și capacităților militare”.

„NATO le-ar putea da de înțeles statelor membre estice că și-ar putea asuma asemenea angajamente față de Ucraina, Moldova și Georgia, dacă doresc așa ceva. În mod ideal, acest lucru ar putea conduce la o nouă coaliție multilaterală de securitate în Europa de Est”, se mai arată în articolul semnat de Andreas Umland.

Sursa: InfoPrut.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău