EXPERT | Federația Rusă continuă să se comporte de parcă regiunea transnistreană ar fi un teritoriu care îi aparține

  • 16 August 2018 14:22
EXPERT | Federația Rusă continuă să se comporte de parcă regiunea transnistreană ar fi un teritoriu care îi aparține

Drepturile omului sunt slab promovate și nu pot fi apărate suficient în regiunea transnistreană, din cauza unui spațiu restrâns pentru activitatea organizațiilor societății civile. Respectarea drepturilor omului în acest teritoriu practic nu este monitorizată de vreo instituție specializată locală, națională sau internațională.

Acestea sunt datele unui studiu realizat de către Asociația Promo-LEX cu privire la situația din regiunea transnistreană în prima jumătate a anului.

Studiul amintește că în 2015 a fost interzis accesul membrilor Asociației Promo-LEX în partea stângă a Nistrului, iar puținele organizații independente din regiune sunt sub o monitorizare strictă din partea presupusului serviciu de securitate local.

Politicile publice și strategiile promovate de către autoritățile constituționale moldovenești pentru apărarea drepturilor omului, nu își ating scopul. Administrația de la Tiraspol nu se face responsabilă de abuzurile pe care le comite și care încalcă grav drepturile omului.

Acordarea netransparentă a cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiune rămâne o tendință obișnuită.

Federația Rusă are o influență mare în regiunea transnistreană și se comportă de parcă ar fi un teritoriu care îi aparține, a declarat președintele Asociației Promo-Lex, Ion Manole, în cadrul prezentării unui raport privind drepturile omului în regiunea transnistreană.

El a subliniat că este necesar ca apărătorii drepturilor omului să aibă acces în acea zonă:

Acolo există probleme de respectare a drepturilor omului în cazul școlilor cu predare în limba română și probleme cu care se confrunță proprietarii de terenuri. Sunt însă și probleme mult mai grave, care țin și de securitatea Republicii Moldova. Federația Rusă continuă să se comporte de parcă regiunea transnistreană ar fi un teritoriu care îi aparține”, spune Ion Manole.

Tot potrivit studiului, în perioada monitorizată, administrația de la Tiraspol s-a evidențiat prin mai multe decizii controversate. Una dintre ele a vizat interzicerea tratamentului de către specialiștii organizațiilor străine pentru pacienții cu boli periculoasele. O altă decizie cu efecte negative a fost modificarea „Codului Vamal” și introducerea așa numitei „viniete”. Intrarea în vigoare a „legii privind investițiile în regiunea transnistreană” a avut loc pe fundalul abuzurilor structurilor de forță locale împotriva antreprenorilor.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Promovarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, implementat de către Asociația Promo-LEX, cu suportul National Endowment for Democracy (NED). Lansarea studiului a fost organizat cu suportul financiar oferit de National Endowment for Democracy și Fundația Pentru o Societate Deschisă.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău