EXPERT | Prin declarația lui Vlad Plahotniuc referitor la vectorul „pro-Moldova”, PD recunoaște două eșecuri

  • 19 Septembrie 2018 21:48
EXPERT | Prin declarația lui Vlad Plahotniuc referitor la vectorul „pro-Moldova”, PD recunoaște două eșecuri

După alegerile parlamentare va fi clar tabloul Republicii Moldova: resetarea relațiilor cu Uniunea Europeană sau izolarea vectorială, consideră expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Ion Tăbârță.

Potrivit infotag.md, Ion Tăbârță a menționat într-un studiu că „prin declarația lui Vlad Plahotniuc referitor la vectorul pro-Moldova al Partidului Democrat, formațiunea politică își recunoaște două eșecuri: în primul rând, relația cu UE este deficitară și, în al doilea rând, PDM a eșuat în a ocupa eșichierul dreapta al partidelor politice. 

"Liderul PDM nu a vorbit nimic despre deturnarea relațiilor cu UE. Însă după anunțul PDM că formațiunea devine un partid pro-Moldova se subînțelege că are nevoie în continuare de UE. În prezent, problema cu UE vizează aspectul politic, dar Republica Moldova nu poate abandona relația economică cu UE de pe urma căreia are de beneficiat. Aproape 70% din totalul exporturilor Republicii Moldova merg în statele comunitare. Acordul de Asociere este vital pentru economia Republica Moldova. Or, chiar și socialiștii, dacă prin absurd vor veni la guvernare, nu vor renunța la acord. Orice partid care va veni la guvernare va depinde de UE, în condițiile în care comerțul Republicii Moldova nu poate exista fără piața comunitară. Iar complicațiile relației cu UE va duce la consecințe mult mai grave decât embargourile impuse de Federația Rusă începând cu anul 2013", consideră expertul.

În opinia sa, "PDM nu mai tinde să ocupe spectrul de dreapta al electoratului din Republica Moldova, asta fiind o mișcare cu tentă electorală, iar partidul se întoarce la pozițiile centriste". 

"Formațiunea vrea să agațe tot ce e posibil și va veni cu mesaje sociale puternice, lucru care se și observă. Prin această mișcare, PDM pregătește terenul pentru anumite coaliții postelectorale cu PSRM, dar în special cu Partidul Șor, care va deveni un fel de "Joker" pentru viitorul ciclu politic. La momentul actual, acest partid are un rol important în hărțuirea opoziției, iar ulterior și în anumite calcule postelectorale care vor fi făcute după alegerile parlamentare. Este evident că PDM nu va renunța în totalitate la segmentele electorale proeuropene, totodată, încercând să slăbească la maxim partidele proeuropene de opoziție extraparlamentare", a spus Tăbârță.

El consideră că, "în preajma campaniei electorale, PDM lansează mesajul că, politic, Republica Moldova renunță la relația cu UE, dar, economic, are nevoie de DCFTA și de regimul liberalizat de vize. În prezent, RM nu are un vector clar de dezvoltare, ci se îndreaptă spre aprofundarea relațiilor cu țări din alte zone geografice, cum ar fi Turcia". 

"Se poate constata că PDM a revenit la originile politicii externe, promovate de agrarieni în anii '90, când se vorbea că Republica Moldova poate să se folosească de amplasarea sa geografică și să profite atât de pe urma relației cu UE, cât și cu Federația Rusă. După alegerile parlamentare din februarie 2019, va deveni mai clar tabloul politic al Republicii Moldova. Vom ști dacă va avea o resetare a relațiilor cu UE sau vom merge spre izolarea vectorială anunțată de actualul partid de guvernământ", susține expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău