EXPERT | Prin declaraţia lui Vlad Plahotniuc referitor la vectorul „pro-Moldova”, PD recunoaşte două eşecuri

  • 19 Septembrie 2018 21:48
EXPERT | Prin declaraţia lui Vlad Plahotniuc referitor la vectorul „pro-Moldova”, PD recunoaşte două eşecuri

După alegerile parlamentare va fi clar tabloul Republicii Moldova: resetarea relaţiilor cu Uniunea Europeană sau izolarea vectorială, consideră expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Ion Tăbârţă.

Potrivit infotag.md, Ion Tăbârță a menţionat într-un studiu că „prin declaraţia lui Vlad Plahotniuc referitor la vectorul pro-Moldova al Partidului Democrat, formaţiunea politică îşi recunoaşte două eşecuri: în primul rând, relaţia cu UE este deficitară şi, în al doilea rând, PDM a eşuat în a ocupa eşichierul dreapta al partidelor politice. 

"Liderul PDM nu a vorbit nimic despre deturnarea relaţiilor cu UE. Însă după anunţul PDM că formaţiunea devine un partid pro-Moldova se subînţelege că are nevoie în continuare de UE. În prezent, problema cu UE vizează aspectul politic, dar Republica Moldova nu poate abandona relaţia economică cu UE de pe urma căreia are de beneficiat. Aproape 70% din totalul exporturilor Republicii Moldova merg în statele comunitare. Acordul de Asociere este vital pentru economia Republica Moldova. Or, chiar şi socialiştii, dacă prin absurd vor veni la guvernare, nu vor renunţa la acord. Orice partid care va veni la guvernare va depinde de UE, în condiţiile în care comerţul Republicii Moldova nu poate exista fără piaţa comunitară. Iar complicaţiile relaţiei cu UE va duce la consecinţe mult mai grave decât embargourile impuse de Federaţia Rusă începând cu anul 2013", consideră expertul.

În opinia sa, "PDM nu mai tinde să ocupe spectrul de dreapta al electoratului din Republica Moldova, asta fiind o mişcare cu tentă electorală, iar partidul se întoarce la poziţiile centriste". 

"Formaţiunea vrea să agaţe tot ce e posibil şi va veni cu mesaje sociale puternice, lucru care se şi observă. Prin această mişcare, PDM pregăteşte terenul pentru anumite coaliţii postelectorale cu PSRM, dar în special cu Partidul Şor, care va deveni un fel de "Joker" pentru viitorul ciclu politic. La momentul actual, acest partid are un rol important în hărţuirea opoziţiei, iar ulterior şi în anumite calcule postelectorale care vor fi făcute după alegerile parlamentare. Este evident că PDM nu va renunţa în totalitate la segmentele electorale proeuropene, totodată, încercând să slăbească la maxim partidele proeuropene de opoziţie extraparlamentare", a spus Tăbârţă.

El consideră că, "în preajma campaniei electorale, PDM lansează mesajul că, politic, Republica Moldova renunţă la relaţia cu UE, dar, economic, are nevoie de DCFTA şi de regimul liberalizat de vize. În prezent, RM nu are un vector clar de dezvoltare, ci se îndreaptă spre aprofundarea relaţiilor cu ţări din alte zone geografice, cum ar fi Turcia". 

"Se poate constata că PDM a revenit la originile politicii externe, promovate de agrarieni în anii '90, când se vorbea că Republica Moldova poate să se folosească de amplasarea sa geografică şi să profite atât de pe urma relaţiei cu UE, cât şi cu Federaţia Rusă. După alegerile parlamentare din februarie 2019, va deveni mai clar tabloul politic al Republicii Moldova. Vom şti dacă va avea o resetare a relaţiilor cu UE sau vom merge spre izolarea vectorială anunţată de actualul partid de guvernământ", susţine expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
26,26 °C
cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,6 m/s
Fri
19 °C
Sat
18 °C
Sun
18 °C
Mon
21 °C
Tue
20 °C

Curs oficial BNM 23 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0864 0.0710
USD 17.9850 0.0268
RON 4.2180 0.0162
UAH 0.6839 -0.0035
RUB 0.2802 0.0019
Arhivă Radio Chișinău