EXPERT din SUA | Acesta este primul val al epidemiei, trebuie să fim pregătiți pentru al doilea

  • 14 Martie 2020 13:02
EXPERT din SUA | Acesta este primul val al epidemiei, trebuie să fim pregătiți pentru al doilea

Experții și oamenii de știință speră ca noul coronavirus să fie asemănător cu virusul gripal, în ceea ce privește posibilitatea ca vremea caldă să oprească răspândirea acestuia și să acorde astfel savanților timp prețios găsirii unui vaccin. Un medic specialist în boli infecțioase al armatei americane avertizează că toate măsurile impuse acum pe plan mondial nu fac decât să pregătească omenirea pentru un „al doilea val” al epidemiei de coronavirus, care ar putea izbucni, la finalul sezonului cald din acest an, se arată într-o analiză publicată pe CNN.

„Vorbim, în acest caz, de un virus respirator, iar acest tip de viruși ne dau mereu bătăi de cap în timpul sezonului rece, din motive evidente”, a declarat, pentru CNN, Nelson Michael, medic specialist în boli infecțioase al armatei americane, potrivit Digi24.ro.

Comparativ cu gripa sezonieră, cu o rată a mortalității de 0,1%, noul coronavirus are o rată a mortalității, la nivel mondial, de 3,4%, conform directorului OMS.

Coronavirusul este cel puțin la fel de infecțios precum virusul gripal și se transmite foarte ușor. Diferența majoră este că, în acest moment, nu există vaccin sau vreun tratament de vindecare.

După cum oamenii de știință știu deja, virusului gripal îi priește vremea rece și uscată, motiv pentru care epidemia de gripă se declanșează iarna, în cea mai mare parte a emisferei nordice.

Specialistul militar american consultat de CNN speră că noul coronavirus se va comporta, din acest punct de vedere, la fel ca gripa și „ne va da mai puține bătăi de cap, odată ce vremea se va încălzi”.

Astfel, vremea caldă, dacă ar opri răspândirea virusului, ar putea oferi timp prețios în găsirea unui nou vaccin și ar slăbi presiunea pusă pe sistemele de sănătate din țările afectate, în tratarea pacienților.

Cu observația că noul coronavirus ar putea lovi din nou, la finalul sezonului cald, odată cu răcirea vremii.

„De aceea, este foarte important să se înțeleagă foarte mult că ce facem noi acum și toate măsurile luate sunt pentru a ne pregăti pentru al doilea val al epidemiei”, a spus specialistul american în boli infecțioase.

Cât de mult va afecta sezonul cald răspândirea Covid-19? Nu se știe precis, dar vom afla în curând
Peste 100 de infecții cu noul coronavirus au fost deja confirmate în Singapore, o țară cu temperaturi ridicate și climă umedă pe întreaga durată a anului. Zeci de alte infecții au fost raportate și în țări precum Australia, Brazilia și Argentina – țări situate în emisfera sudică aflată, în prezent, în timpul sezonului cald.

Toate acestea ar putea fi indicate drept dovezi că noului coronavirus îi priește vremea caldă.

Pe de altă parte, cele mai afectate regiuni de pe glob, de la Wuhan/China, trecând prin Coreea de Sud și Italia, se află în zone situate relativ la aceeași latitudine, cu temperaturi și umiditate similare.

Cercetătorii de la Universitatea Maryland din SUA sunt de părere, conform unor studii preliminare, că anumite condiții climatice facilitează răspândirea virusului.

Brittany Kmush, expert în sănătate publică la Universitatea Syracuse din New York a declarant că „gripa obișnuită și alți coronaviruși cunoscuți, au tendința de a acționa sezonier, cu epidemii care ating apogeul în lunile de iarnă, în emisfera nordică”.

„Cu toate acestea, nu știm dacă și Covid-19 va urma aceeași tendință”, a spus expertul american.

„Eperții speră – iar acesta e cuvântul corect: speră – că vara va reduce numărul de îmbolnăviri”, a declarat un alt specialist în boli infecțioase, David Cennimo, consultat de CNN.

„Cred că este pur și simplu prea devreme să putem spune dacă vom avea o tendință sezonieră, în cazul Covid-19”, a spus Kmush.

„Dacă numărul de infecții va scădea în timpul verii, cred că ar fi o bună idee să ne pregătim pentru lunile de iarnă care vor urma”, a precizat omul de știință.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău