Expert, despre scorul obținut de Irina Vlah la alegerile pentru funcția de bașcan: Este un lucru foarte periculos pentru democrația locală
-
01 Iulie 2019 14:05
Alegerile pentru funcția de Guvernator al autonomiei găgăuze au fost câștigate, potrivit rezultatelor preliminare, de Irina Vlah. Unele ONG-uri locale invocă o serie de nereguli în procesul electoral și atenționează că mai multe secții de votare și-au prelungit programul în mod nejustificat. Între timp, analiștii de la Chișinău consideră că relațiile dintre Chișinău și Comrat nu se vor schimba prea mult, în contextul în care Irina Vlah a fost realeasă în funcție.
Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale de la Comrat, Irina Vlah ar fi câștigat alegerile pentru funcția de guvernator al regiunii autonome găgăuze cu aproape 92%.
Directorul Centrului ”Piligrim-Demo”, Mihail Sirkeli, care a monitorizat procesul electoral, a declarat pentru ”Radio Chișinău” că problemele ar fi început aproape de ora 21.00, când secțiile de votare urmau să-și întrerupă activitatea. Totodată, multe dintre acestea și-au prelungit programul de lucru cu până la o oră, fără a oferi explicații.
„Datele noastre statistice, arătau că la 20.30 prezența la secțiile de vot era de 46,6%. Sociologii noștri spun că e foarte, foarte greu să asiguri în jumătate de oră încă 3,4% de alegători. Noi înțelegem că la ora 21:00, din cauza numărului mic de cetățeni care au votat, alegerile urmau să fie invalidate, și de aceea a fost prelungită activitatea a cel puțin 30% din secțiile de vot. Noi nu știm care este explicația pentru aceste prelungiri. Comisia Electorală de la Comrat a spus că nu este responsabilă pentru aceasta și că birourile electorale iau singure decizii”, a subliniat Mihail Sirkeli.
Expertul s-a referit și la scorul impunător, obținut de Irina Vlah, care, potrivit acestuia, ar pune la îndoială desfășurarea unei campanii electorale corecte și democratice în regiunea găgăuză.
„Cred că rezultatul de peste 90% pentru un singur candidat, indiferent pentru cine, este un lucru nu foarte bun pentru democrație. Asta înseamnă că nu există concurență la nivel politic în regiunea găgăuză. Asta este un lucru foarte periculos pentru democrația locală. Cred că trebuie să ne gândim cum să asigurăm competență politică la nivel regional”, a mai spus expertul.
Analistul politic Nicolae Negru consideră că după victoria Irinei Vlah la funcția de guvernator al regiunii găgăuze, relațiile dintre Chișinău și Comrat nu se vor schimba foarte mult. El crede că în acest context va conta politica Rusiei în R.Moldova.
„Nu văd de ce s-ar schimba atitudinea Irinei Vlah în relațiile cu Chișinăul, mai cu seamă că la Chișinău, acum la putere se află socialiștii - Dodon joacă un rol mai mare în procesul de guvernare. Putem să anticipăm că relațiile cel puțin se vor menține la același nivel, dacă nu se vor îmbunătăți. Pe de altă parte va conta și politica Rusiei în R. Moldova, ce scopuri urmărește Rusia aici. S-a observat că și în această campanie s-a pus accentul pe relațiile Comratului cu Moscova, atitudinea specială pe care o are Rusia față de UTA Gaguzia. Rusia se implică în treburile autonomiei găgăuze. În funcțiile de scopurile Rusiei, vor evolua și relațiile dintre Comrat și Chișinău. Dacă Moscova va avea interesul ca aceste relații să se înrăutățească, desigur că Irina Vlah va insista să facă ceea ce dorește Moscova”, a menționat Nicolae Negru.
Pentru funcția de bașcan al autonomiei Găgăuze au luptat patru candidați – Irina Vlah, Serghei Cimpoieș, Ivan Burgudji și Dmitrii Manol. Toți s-au înscris în cursă în calitate de candidați independenți. În buletinele de vot au figurat, însă, cinci candidați, după ce Curtea de Apel Cahul a decis sâmbătă înregistrarea lui Vasili Aladov în cursă. Ulterior decizia Curții de Apel Cahul a fost anulată de Curtea Supremă de Justiție.