EXPERT, despre „noua - veche” metodologie a produselor petroliere. „Nu a făcut ANRE-ul modificarea din capul său”

  • 04 Aprilie 2019 16:00
EXPERT, despre „noua - veche” metodologie a produselor petroliere. „Nu a făcut ANRE-ul modificarea din capul său”

Revenirea la vechea metodologie de stabilire a prețurilor la produsele petroliere de către operatori a rezolvat problema, dar nu în întregime. Cei care activează pe tot lanțul valoric (producție, import și comercializarea) vor avea câmp de manevră. Ei își vor putea transfera profiturile în zona comerțului cu ridicata, iar comerțul cu amânuntul va rămâne plafonat. În acest sens, operatorii mici care activează doar pe lanțul cu amănuntul vor dispărea, susține într-un podcast IDIS Viitorul, expertul energetic de la aceiași instituție, Victor Parlicov.

Potrivit expertului, noua lege a produselor petroliere este o revenire la situația de până în 2016. „Nu a făcut ANRE-ul modificarea din capul său. A fost schimbată legea că nu se va mai stabili prețul plafon dar se va stabili o marjă la profitabilitate. Asta înseamnă ca după ce clasa politică a dat-o în bară în anul 2016 a revenit la vechea lege. A înțeles că stabilirea prețului plafon într-o piață concurențială este o cale greșită și nu un mecanism de reglementare. După ce s-a modificat legea și s-a revenit la situația din anul 2016 este un pas în direcția corectă, un pas spre liberalizarea pieței, iar responsabilitatea pentru prețuri și-o vor asuma operatorii. Dar asta nu este suficient. Ne amintim de ce în anul 2016 s-a schimbat legea - nu funcționa mecanismul concurențial. Aici este și cheia insuccesului pe piața produselor petroliere. Consiliul Concurenței nu și-a făcut treaba, iar prețurile la panou erau practic aceleași la toți operatorii. Consumatorul nu avea alegere. Existau toate semnele că era un acord anticoncurențial între operatori. În cazul în care exista concurența la panou problema dispărea. Consiliul Concurenței nu-și făcea treaba și deputații au decis transferarea responsabilităților pe umerii ANRE prin introducerea prețului plafon”, susține Victor Parlicov. 

Reprezentantul IDIS „Viitorul” mai menționează că gradul de concentrare pe piața produselor este mult mai mic decât pe cea a zahărului sau a uleiului care la fel sunt piețe concurențiale. „Problema este că pe piața produselor petroliere s-a hotărât să se intervină cu prețurile plafon, dar pe celelalte piețe prețurile plafon nu sunt stabilite. După modificarea legii în anul 2016, dar și acum, prețurile la produsele petroliere se reglementau prin plafonarea marjei de profit pe segmentul angro și cu amânuntul. Or, în prezent legea presupune plafonarea marjei de profit doar pe segmentul cu amănuntul. Acest lucru înseamnă că cei care activează pe tot lanțul valoric vor avea câmp de manevră. Ei își vor putea transfera profiturile în zona comerțului cu ridicata, iar comerțul cu amânuntul va fi plafonat. În acest sens operatorii mici care activează doar pe lanțul cu amănuntul vor dispărea”, a conchis Victor Parlicov. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
0
Ceață
Umiditate:85 %
Vint:2,6 m/s
Sun
0
Mon
-2
Tue
0
Wed
1
Thu
7

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău