EXPERT, despre neparticiparea Guvernului la reuniunea CSI: Este o organizație semi-moartă și R. Moldova nu are niciun interes să mențină iluzia că este una funcțională

  • 07 Martie 2019 11:45
EXPERT, despre neparticiparea Guvernului la reuniunea CSI: Este o organizație semi-moartă și R. Moldova nu are niciun interes să mențină iluzia că este una funcțională

Niciun membru al Guvernului nu va participa la reuniunea Consiliului Economic al Comunității Statelor Independente (CSI), care se va desfășura pe 15 martie la Moscova, potrivit unui proiect care va fi discutat azi la Guvern.

Experții consideră că participarea R. Moldova la întâlnirile CSI e în mare parte determinată de relațiile cu Moscova. 

Neparticiparea niciunui membru al Guvernului la această întrunire a Comunității Statelor Independente (CSI) este justificată, din punct de vedere formal de împuternicirile limitate ale Guvernului, consideră analistul Anatol Țăranu. Fostul ambasador al Chișinăului la Moscova, mai subliniază că relația pe care o are R. Moldova cu CSI e în mare parte determinată de relația cu Rusia și califică CSI-ul drept o organizație semi-moartă.

Relația noastră cu CSI, în care domină copios Federația Rusă, este cauzată de o relație foarte complicată cu însăși Federația Rusă(...) Cred că neparticiparea noastră la acest summit vine să semnifice relația pe care o avem noi cu F. Rusă, iar în relațiile interstatale cu alte entități ale CSI, nu cred că neparticiparea noastră ar avea repercusiuni negative și asta inclusiv datorită faptului că CSI este organizație semi-moartă. Ea nu funcționează la parametrii la care au fost impuși, mă refer în primul rând în zona comerțului bilateral. Rusia în permanență încalcă regimul de liber schimb în cadrul CSI-ului. Și R. Moldova nu are niciun interes să mențină iluzia că această organizație este una funcțională”, a declarat Anatol Țăranu. 

Potrivit proiectului Guvernului, din componența delegației Republicii Moldova la Consiliul Economic al CSI vor face parte doar reprezentanți ai misiunii diplomatice moldovenești în Federația Rusă. În condiția în care Chișinăul și-a rechemat și ambasadorul său de la Moscova, delegația va fi condusă de însărcinatul cu afaceri ad-interim al Republicii Moldova în Rusia, Eduard Melnic.

În anii precedenți, de obicei, la acest for, delegațiile Republicii Moldova erau conduse de miniștrii Economiei.

Amintim că în martie 2017 autoritățile de la Chișinău i-au transmis o notă de protest Federației Ruse în care acuza abuzuri împotriva oficialilor moldoveni care întreprind deplasări în Rusia. Atunci, conducerea Parlamentului și Guvernului le-au recomandat funcționarilor să evite deplasările în Rusia. Dintre oficialii moldoveni sunt cunoscute vizite în Rusia doar ale președintelui Igor Dodon și ale unor deputați socialiști.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău