Expert, despre măsurile asumate prin răspundere de către Guvern pentru a combate efectele crizei generate de COVID-19:„Trezesc mai mult întrebări decât ajută economia”

  • 03 Aprilie 2020 16:15
Expert, despre măsurile asumate prin răspundere de către Guvern pentru a combate efectele crizei generate de COVID-19:„Trezesc mai mult întrebări decât ajută economia”

Măsurile propuse ieri de Guvern pentru a combate urmările crizei generată de pandemia de COVID-19 vor necesita cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat, sau vor fi ratate venituri de aproape un miliard de lei, susține ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, care a prezentat astăzi principalele prevederi ale documentului.

După ce ieri opoziția l-a criticat dur, și experții susțin că ceea ce propune Guvernul este insuficient, iar unele prevederi nu au nimic în comun cu starea de urgență și puteau fi adoptat prin procedură obișnuită. Cu detalii, Cornel Ciobanu.

Proiectul prevede două categorii principale de măsuri – sociale, printre care majorarea ajutorului minim de șomaj și simplificarea procedurii de obținere a acestuia, majorarea ajutorului pentru copii și a indemnizației de ajutor social. Componenta economică presupune scutirea achitării taxei pentru patenta de întreprinzător pe perioada stării de urgență, reîntoarcerea banilor pentru taxe și impozite oprite din salariile angajaților pentru companiile afectate de starea de urgență, etc, a declarat ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța. Toate aceste măsuri vor costa bugetul de stat aproape un miliard de lei.

Sergiu Pușcuța s-a referit și la un șir de prevederi criticate dur de opoziție care nu ar avea nimic în comun cu starea de urgență. Printre acestea ar fi modificări la Legea privind controlul tutunului, activitatea magazinelor duty-free sau extracțiile de zăcăminte naturale. El a respins acuzațiile că ar fi vorba de promovarea unor interesele economice ale guvernării.

O bună parte din măsurile propuse de Guvern sunt bune, dar nu sunt suficiente pentru a face față efectelor crizei care devine tot mai evidentă, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic de la Expert-Grup, Sergiu Gaibu. El a menționat că economia, companiile au nevoie de credite ieftine pentru a face față acestei perioade. Totodată, potrivit lui Sergiu Gaibu, Guvernul nu ar fi trebuit să includă în proiectul de asumare a răspunderii inițiativele care nu țin în mod direct de situația de stare de urgență.

„Sunt o serie de ajustări și la Codul fiscal, și la tarife, și la taxe care trezesc o serie de întrebări în special pentru că nu țin nici pe departe de situația aceasta excepționale. Ele puteau fi examinate în afara acestei perioade și trebuiau discutate în parlament, așa cum se cuvine. Aceste modificări trezesc mai mult întrebări decât ajută economia”, a declarat Sergiu Gaibu. 

Amintim că Guvernul și-a asumat miercuri răspunderea în privința proiectului respectiv. Ieri urma să fie prezentat în Parlament, dar majoritatea parlamentară nu a fost prezentă la ședință. Cu toate acestea, reprezentanții guvernării susțin că proiectul poate fi considerat adoptat, întrucât nu a fost depusă moțiune de cenzură împotriva Guvernului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:83 %
Vint:8,75 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău