Expert, despre „găselnițele” lui Igor Dodon pe problema transnistreană: Va avea câteva întrevederi cu Krasnoselski pentru că va avea nevoie de suportul acestuia la prezidențiale

  • 25 Ianuarie 2020 18:10
Expert, despre „găselnițele” lui Igor Dodon pe problema transnistreană: Va avea câteva întrevederi cu Krasnoselski pentru că va avea nevoie de suportul acestuia la prezidențiale

„În ultima săptămână, problema plăcuțelor neutre a revenit în atenția opiniei publice. Acest lucru s-a datorat apariției unor divergențe între Chișinău și Tiraspol, inflamate artificial de către regimul separatist din stânga Nistrului. În spatele acestor divergențe, au stat două decizii privind (1) limitarea temporară a trecerii frontierei de stat a autovehiculelor cu numere transnistrene și (2) a celor înregistrate în Republica Moldova, pe segmentul de frontieră necontrolat de autoritățile constituționale. Declarațiile întârziate și comunicatele vagi emise de către autoritățile guvernamentale ale Republicii Moldova pe marginea acestui subiect au demonstrat încă o data că există deficiențe majore la capitolul comunicării strategice cu mass-media și cetățenii privind evoluția dosarului transnistrean...”

Exemplul dosarului plăcuțelor neutre a scos în evidență o serie de deficiențe în materie de comunicare și interacțiune între autorități și grupurile de interese din societate. Guvernul Republicii Moldova ar trebui să utilizeze toate instrumentele de care dispune și sprijinul tehnic și financiar al partenerilor de dezvoltare pentru a comunica eficient și periodic despre evoluțiile înregistrate pe marginea dosarului transnistrean. În lipsa elementelor expuse mai sus, nu ne putem aștepta la consolidarea societății în jurul unei strategii de soluționare a conflictului, mai ales că problema transnistreană a trecut în plan secundar în lista de priorități ale cetățenilor.

Dat fiind contextul politic și electoral al anului 2020, e de așteptat că președintele Igor Dodon va veni cu mai multe „găselnițe” pe problema transnistreană. Cel mai probabil, acestea se vor referi la redactarea unui concept pentru oferirea unui statut special regiunii transnistrene și prezentarea publică a acestuia, avansarea tratativelor cu Federația Rusă pentru evacuarea munițiilor din depozitul de la Cobasna și câteva întrevederi bilaterale cu Vadim Krasnoselski, de suportul nedeclarat al căruia va avea nevoie în campania prezidențială. Dacă nu se va reuși revitalizarea comunicării dintre oficialii guvernamentali și societate, e posibil ca unele acțiuni unilaterale sau reacții ale Tiraspolului să producă confuzii și o slabă înțelegere a problemelor vizate în rândul societății din dreapta Nistrului.

Autor: Mihai Mogîldea care activează ca Lider de echipă, programul Europenizare, în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). El este absolvent al programului de master în Studii Politice și Administrative Europene la Colegiul Europei (Bruges).
Acest editorial a fost publicat în cadrul proiectului „Noi și Europa – Analiza relațiilor moldo-europene prin intermediul produselor media și analitice inovative”, implementat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu IPN și Radio Chișinău, cu suportul Fundației Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în acest editorial nu corespund neapărat cu poziția finanțatorilor.

Sursa: IPN

 




Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău