Expert despre eventuala misiune OMS în stânga Nistrului: Ce să facă, să le pună măști lui Krasnoselski și Ignatiev?

  • 29 Aprilie 2020 15:52
Expert despre eventuala misiune OMS în stânga Nistrului: Ce să facă, să le pună măști lui Krasnoselski și Ignatiev?

Chișinăul a solicitat Organizației Mondiale a Sănătății să trimită o misiune strict tehnică în regiunea transnistreană, unde autoritățile constituționale nu pot garanta respectarea drepturilor omului, inclusiv accesul populației la servicii medicale. Experții comentează diferit această solicitare, unii fiind de părere că o atare misiune va avea o utilitate scăzută, în schimb va fi exploatată propagandistic de regimul de la Tiraspol.

Solicitarea Chișinăului a venit  după ce OSCE a refuzat convocarea  unei reuniuni în formatul 5+2 la care să fie examinată situația privind infecția cu COVID-19 și aspectele de sănătate în regiune.

Expertul Anatol Țăranu consideră că demersul Chișinăului către OMS este salutabil și denotă interesul autorităților pentru starea sănătății populației din regiune.

„În această situație eu cred că această mișcare este binevenită și o dată în plus demonstrează că Republica Moldova nu controlează situația din stânga Nistrului. Totodată arată că Guvernul Republicii Moldova este preocupat de sănătatea cetățenilor din stânga Nistrului.” 

Pe de altă parte, fostul vicepremier responsabil pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a comentat pentru Radio Chișinău că reprezentanța OMS de la Chișinău asistă toți locuitorii Rep. Moldova, inclusiv pe cei de pe malul stâng al Nistrului. O misiune tehnică în regiune va avea o eficiență scăzută, în schimb va da apă la moară propagandei Tiraspolului, potrivit expertului.

„În primul rând care ar fi utilitatea acestei misiuni, ce să facă, să le pună în sfârșit mască lui Krasnoselski și Ignatiev, să vaccineze populația? deci, o misiune în formula în care a fost cerută va avea o utilitate practică zero din punct de vedere al combaterii pandemiei, însă va avea efecte politice pe termen mediu și lung. Cu siguranță, așa cum s-a mai întâmplat, va fi exploatată propagandistic de Tiraspol.”

La 10 aprilie, Biroul pentru Reintegrare a solicitat convocarea formatului 5+2 pentru a identifica soluții în situația de criză epidemiologică și a acuzat lipsa de deschidere a Tiraspolului pentru gestionarea comună a crizei, însă OSCE a refuzat convocarea întrevederii.

Alexandru Flenchea susține că formatul 5+2 nu este un instrument potrivit pentru soluționarea problemelor legate de pandemie și că ar fi de dorit ca după ameliorarea situației legată de răspândirea coronavirusului, în cadrul discuțiilor din acest format, să fie identificate soluții pentru deciziile care au condus la încălcarea mai multor drepturi ale populației din regiune.

Potrivit datelor oficiale, în regiunea din stânga Nistrului au fost înregistrate peste 400 de cazuri de infectare cu noul Coronavirus și cel puțin 20 de decese.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău