Expert, despre deschiderea Fundației „Transnistria” | Este o sfidare din partea Rusiei și o susținere a regimului separatist

  • 22 Ianuarie 13:45
Expert, despre deschiderea Fundației „Transnistria” | Este o sfidare din partea Rusiei și o susținere a regimului separatist

Deschiderea, astăzi, la Moscova, a unei Fundații numită „Transnistria” reprezintă o nouă provocare la adresa Chișinăului din partea Moscovei și a Tiraspolului, care demonstrează că Rusia nu respectă, de facto, integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, atenționează experțiide la Chișinău.

Ministerul rus de Externe a anunţat inaugurarea Fundaţiei Transnistria pentru dezvoltarea legăturilor sociale şi culturale. Potrivit statutului fundaţiei, citat de Ministerul rus, aceasta va întreţine la Moscova contacte directe, va stabili legături în domeniile economic, social şi cultural.

Ministerul rus de Externe subliniază că inaugurarea Fundaţiei Transnistria nu va schimba poziţia principială a Rusiei în problema reglementării transnistrene.

Analistul politic Veaceslav Berbeca atenționează că deschiderea acestei fundații cu acordul oficial al Moscovei reprezintă o încălcare flagrantă a acordurilor semnate cu Republica Moldova, deoarece astfel este încălcată suveranitatea Republicii Moldova.

„Aceasta înseamnă o susținere a regimului separatist. Federația Rusă una declară și alta face – de fiecare dată spune că recunoaște integritatea teritorială a Republicii Mo9ldova, dar susține Tiraspolul. Aceasta este pur și simplu o sfidare – Federația Rusă își face interesele sale fără a ține cont de cele ale Republicii Moldova”, a menționat expertul.

Ministerul de Externe de la Tiraspol a anunţat recent că la Moscova va fi deschisă și o reprezentanţă oficială a Transnistriei. Aceasta va apăra interesele cetățenilor din stânga Nistrului aflați în Rusia și va fi condusă de o persoană care anterior a deținut diferite funcții de conducere la Tiraspol și Moscova.

Faptul că Rusia admite existența unei asemenea reprezentanțe, alături de cele ale Osetiei de Sud și Abhaziei reprezintă un nou atac la suveranitatea Republicii Moldova, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

„Este nimic altceva decât o nouă intervenție flagrantă în zona suveranității Republicii Moldova. această acțiune din partea Moscovei vorbește despre faptul că diferendul transnistrean continuă să fie folosit de Federația Rusă în calitate de pârghie de influență geopolitică a Republicii Moldova”, a mai menționat analistul.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu a comentat, deocamdată intenția de a redeschide această reprezentanță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
15,31 °C
cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1 m/s
Fri
20 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C
Mon
25 °C
Tue
20 °C

Curs oficial BNM 19 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0514
USD 17.6166 -0.0364
RON 4.1748 -0.0092
UAH 0.6762 -0.0050
RUB 0.2797 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău