Expert, despre cum vor fi afectați cetățenii R.Moldova de deprecierea monedei euro
-
08 Mai 2018 14:24
Experții economici consideră că deprecierea monedei europene îi va afecta pe cei care primesc transferuri din străinătate.
Moneda unică europeană s-a devalorizat semnificativ în ultima săptămână comparativ cu leul moldovenesc. Pentru prima dată după o perioadă mai lungă de timp, un euro a ajuns sub 20 de lei. Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei susțin că moneda unică pierde teren în fața valutei naționale din cauza evoluțiilor de pe piața internațională. Potrivit experților, deprecierea euro îi va afecta pe exportatori și pe cei care primesc remitențe. Detalii are Cristina Popușoi.
Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi un curs valutar oficial de 19 lei și 80 de bani pentru un euro. De aproape o săptămână, un euro poate fi cumpărat cu mai puțin de 20 de lei, ceea ce nu s-a mai întâmplat de aproape trei ani. Reprezentanții Băncii Naționale spun că acum euro este mai ieftin din cauza evoluțiilor de pe piața internațională. „În ultimele câteva săptămâni, euro s-a depreciat față de dolar cu aproape 4%. Această depreciere este determinată de factori macroeconomici și de tendințele macroeconomice din zona euro, SUA și alte țări”, a afirmat prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu.
Experții economici consideră că deprecierea monedei europene îi va afecta pe cei care primesc transferuri din străinătate. Totodată, acest proces ar trebui să conducă la reducerea prețurilor, lucru care nu se întâmplă, observă analistul economic Sergiu Gaibu. „Aparent, o depreciere a valutelor forte cum ar fi euro și dolarul ar trebui să ducă la scăderea prețurilor. Dar aceste lucruri nu sunt mereu în corelație directă, pentru că sunt și alți factori, de exemplu creșterea prețurilor la hidrocarburi. În același timp, foarte mulți oameni din Republica Moldova, în special cei din categorii social-vulnerabile, depind de remitențele de peste hotare. Iată pentru această categorie de persoane aprecierea leului nu este foarte favorabilă, pentru că din banii expediați de peste hotare obțin mai puțini lei. Suferă foarte mult exportatorii, în special cei agricoli, pentru care veniturile realizate în valută sunt convertite în mai puțini lei”, a subliniat Sergiu Gaibu.
Potrivit expertului, cea mai mare depreciere a valutei euro față de leul moldovenesc a avut loc în anii 2007-2008, când prețul unui euro a scăzut de la 17 la 13 lei. În același timp, moneda europeană s-a apreciat cel mai mult față de valuta națională în anul 2014, după frauda bancară, când prețul unui euro a ajuns și la 26 de lei moldovenești.