EXPERT despre amânarea alegerilor din Găgăuzia | Pare o manevră de distragere a atenției de la o viitoare alianță PD-PSRM

  • 19 Martie 2019 14:20
EXPERT despre amânarea alegerilor din Găgăuzia | Pare o manevră de distragere a atenției de la o viitoare alianță PD-PSRM

Deciziile de ieri ale Adunării Populare de la Comrat, care a efectuat anumite modificări ale Codului Electoral al regiunii și a amânat cu șase săptămâni data alegerilor pentru funcția de bașcan, este comentată de experți ca un „fulger pe cer senin”. La rândul său, președintele Igor Dodon vorbește despre o posibilă destabilizare a situației în regiune.

Legislativul de la Comrat a decis luni, cu două zile înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerea guvernatorului regiunii autonome, amânarea scrutinului de la 19 mai, la 30 iunie. Tot luni, legislatorii de la Comrat au modificat și Codul Electoral, stabilind rata minimă de participare la jumătate din numărul de alegători, față de o treime în prezent și a decis că listele alegătorilor vor fi cele prezentate de Întreprinderea de stat Registru și nu de primării, ca până în prezent. Asta ar însemna o majorare a numărului de alegători înscriși în liste de la aproximativ 105 mii la peste 130 de mii.

În contextul în care actualul bașcan Irina Vlah este o persoană comodă atât pentru Partidul Democrat, cât și pentru Partidul Socialiștilor, deciziile de ieri de la Comrat par mai degrabă o manevră pentru distragerea atenției de la viitoarea alianță dintre cele două formațiuni la nivel central,  consideră  comentatorul Mihail Sirkeli, președinte al Centrului Piligrim-Demo din Comrat.

„În Găgăuzia toți cred că socialiștii luptă cu democrații, dar nu le cântă în strună. De aceea, a fost organizată toată această încurcătură pentru ca cei din Găgăuzia, dar și presa de limbă rusă, să atragă atenția la ce se întâmplă în regiune și să urmărească mai puțin crearea coaliției dintre PDM și PSRM”. 

În același timp, expertul de la Chișinău Veaceslav Berbeca, admite că s-ar încerca și tergiversarea alegerii unui nou bașcan, inclusiv în contextul majorării ratei de participare, dar și a modificării procedurii de formare a listelor de alegători.

„Astfel, ar fi create niște instrumente pentru a tergiversa alegerea bașcanului în Găgăuzia. Această tergiversare ar fi îndreptată împotriva Irinei Vlah , care este cotată cu cele mai mari șanse.”

Decizia de amânare a datei alegerilor a fost criticată de bașcanul Irina Vlah, care consideră că această decizie a fost luată la inițiativa filialei Partidului Democrat din regiune și în interesul fostului primar de Comrat și ex-deputatului PDM, Nikolai Dudoglo. Irina Vlah s-a întâlnit astăzi cu Igor Dodon, care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă destabilizare a situației din regiunea autonomă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău