Expert despre alegerile din Republica Moldova: Rusia a pierdut, dar nici UE nu a câștigat

  • 17 Martie 2019 15:14
Expert despre alegerile din Republica Moldova: Rusia a pierdut, dar nici UE nu a câștigat

Situația politică postelectorală din Republica Moldova este deocamdată destul de incertă, inclusiv din punct de vedere geopolitic, constată analistul politic Leonid Litra, într-un interviu pentru Radio Svoboda.

„Suntem într-o situație incertă, deoarece nu este foarte clar ce se va întâmpla în următoarele luni, dacă vor putea partidele care au acces în parlament să formeze Guvernul. Deocamdată pare puțin probabil”, consideră Leonid Litra.

În opinia sa, rezultatele alegerilor parlamentare nu sunt în măsură nici să influențeze semnificativ vectorul politicii externe.

„Din punct de vedere geopolitic, grosso modo, Rusia a pierdut, dar UE nu a câștigat, deoarece oricum Partidul Democrat se declară proeuropean și, cel mai probabil, dacă rămâne la guvernare, acest lucru nu se va reflecta asupra relațiilor cu UE”.

Potrivit lui Litra, din punct de vedere economic Republica Moldova s-a apropiat de UE, având în vedere că aproape 70% din exporturile sale sunt îndreptate spre piața comunitară, dar este necesar ca și clasa politică să urmeze trendul economic.

„Dar acest lucru nu se va întâmpla în curând, deoarece reforma clasei politice nu se va face fără urmări pentru cei cărora nu le convine acest lucru”.

Expertul menționează că în ultimii ani, Moldova a bătut pasul pe loc în acest domeniu.

„În ultimii patru ani am observat că în Moldova lucrurile au regresat și în reforma sistemului judecătoresc și în independența organelor anticorupție, etc. În Moldova integrarea europeană se face mai mult declarativ decât în mod real ”, a mai menționat Leonid Litra, accentuând că și UE este destul de sceptică în privința relațiilor cu Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău