Expert de la Moscova: Rusia nu va ridica prea curând interdicțiile la produsele și migranții din Republica Moldova
-
13 Februarie 2017 20:33
Expertul de la Moscova, Andrei Deviatkov, analist superior la Centrul pentru cercetări a spațiului post-sovietic al Institutului Economic de pe lângă Academia de științe a Rusiei, consideră că declarațiile pro-rusești ale lui Igor Dodon nu sunt suficiente pentru a determina sprijin consistent din partea Federației Ruse.
Potrivit lui Deviatkov, Moscova este conștientă de limitele atribuțiilor președintelui în Republica Moldova și ar fi sceptică în ceea ce privește victoria Partidului Socialiștilor în viitoarele alegeri parlamentare, scrie INFOPRUT.
„Noțiunea de <<Chișinău>> trebuie împărțită în două – Partidul Socialiștilor și Dodon, pe de o parte, și Partidul Democrat cu Guvernul, pe de altă parte. Pentru Moscova sunt două <<Chișinăuri>> diferite. (…) Pentru Rusia în acest moment nu există un partener ideal la Chișinău. Dacă e să luăm Partidul Democrat și actualul guvern, pe fundalul unei poziții dure a Bruxellesului față de Rusia legată de situația în Ucraina, acesta nu este gata să accepte cedări în favoarea Moscovei cu privire la modificarea prevederilor din Acordul de Asociere. În ceea ce-l privește pe Igor Dodon, Moscova înțelege că declarațiile lui, poziția lui, are un caracter pre-electoral, inclusiv atunci când a vorbit despre denunțarea Acordului de Asociere”, a declarat expertul în cadrul unui interviu luat de expertul Lina Grâu pentru newsletter-ul „Sinteze și Dezbateri de Politică Externă”.
Deviatkov precizează că micile „cedări” pe care Rusia le-a făcut pe baza poziției pro-ruse a lui Igor Dodon țin doar de crearea unei comisii pe lângă Consiliul de Securitate a Federației Ruse cu privire la migranții din Republica Moldova care au interdicție în Rusia și pentru care s-ar putea să fie adoptată o decizie ce ar permite revenirea lor pe teritoriul Federației Ruse. „Dar în ceea ce privește partea cea mai mare a migranților, deocamdată Moscova a spus că nu va exista niciun fel de legalizarea acestora, subiectul deocamdată nu va fi discutat”, a spus analistul.
De asemenea, expertul rus a vorbit și despre embargoul impus de Moscova la produsele din Republica Moldova. Acesta a declarat că ridicarea interdicțiilor nu are legătură cu președintele Dodon și că și dacă embargoul va fi înlăturat, taxele vamale vor fi foarte mari. „În ceea ce privește accesul produselor moldovenești pe piața rusească, aici totul va depinde de îndeplinirea foii de parcurs Calmîc-Rogozin, care a fost semnată în noiembrie. Acest lucru nu depinde de Dodon, ci depinde de felul în care organizațiile moldovene din domeniul fitosanitar și vamal vor colabora cu structurile rusești – Rospotrebnadzor, Rosselihoznadzor; va depinde de crearea bazei informaționale comune a produselor importate din Moldova în Rusia, de faptul dacă va funcționa sau nu fereastra unică pentru exportul vinurilor în regiunea Krasnodar, dacă vor fi sau nu respectate normele fitosanitare… Dacă aceste lucruri vor fi făcute, e posibil ca interdicțiile de acces e piața rusă să fie ridicate. Dar, având în vedere poziția Bruxellesului, chestiunea cu privire la ridicarea taxelor vamale destul de mari, adică regimul națiunii celei mai favorizate, nu este acum pe agendă. Adică produsele moldovenești cel mai probabil vor reveni peste un timp pe piața rusă, însă taxele vamale mari, de 14-20 la sută, vor rămâne”, a punctat Andrei Deviatkov.
În viziunea expertului rus, Moscova nu crede în teza potrivit căreia Partidul Socialiștilor va obține majoritate parlamentară și va deveni, astfel, partenerul de dialog al Rusiei. „Partidul Socialiștilor are deja majoritatea, dar din cauza așa-numiților deputați independenți care au migrat către Coaliția de guvernare nu deține puterea. Iar dacă sistemul electoral în Republica Moldova va fi schimbat în direcția unui sistem mixt, numărul deputaților independenți va crește. Și Partidul Socialiștilor, chiar dacă va lua majoritatea pe listele de partid, va pierde din contul circumscripțiilor uninominale, mai ales având în vedere folosirea de către actuala putere a resursei administrative. Respectiv, dacă nu vor exista proteste sociale masive ale electoratului de dreapta, ponderea Partidului Democrat va crește”, a conchis acesta.