EXPERT | Circa 20% din infracțiunile împotriva copiilor sunt infracțiuni cu caracter sexual

  • 02 Iunie 2018 14:18
EXPERT | Circa 20% din infracțiunile împotriva copiilor sunt infracțiuni cu caracter sexual

Datele statistice arată că numărul de infracțiuni comise împotriva copiilor a crescut considerabil în 2017, fiind dublu față de 2010. Potrivit Danielei Sâmboteanu, președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, circa 20% din toate infracțiunile împotriva copiilor sunt infracțiuni cu caracter sexual, transmite IPN.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Daniela Sâmboteanu, a declarat că tinde să creadă că nu a crescut în sine fenomenul, dar a crescut destul de bine rata de identificare a cazurilor, inclusiv grație campaniilor organizate de actorii sociali, campanii care vin să încurajeze tinerii să raporteze cazurile sau profesioniștii să identifice aceste cazuri.

În opinia sa, rata de 20% nu reflectă neapărat realitatea. Experta nu exclude că adevăratele proporții ale abuzurilor față de copii rămân ascunse, pentru că mulți consideră acest subiect rușinos și preferă să fie mușamalizat cazul. „Mă refer nu doar la părinți, dar chiar și la instituții de învățământ sau medicale, care consideră că aceasta este o problemă privată și că nu au de ce să intervină. Sunt cazuri mai rare, dar oricum găsim încă situații când se identifică cazurile de abuz sexual asupra fetelor doar atunci când fetele sunt însărcinate în luna a șasea sau a șaptea. Până atunci nimeni nu a văzut nimic. Aste e dovada că fenomenul încă este ascuns”, opinează președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii.

Potrivit ei, în această situație urmează a fi continuată informarea tinerilor, dar mai cu seamă a părinților, pentru a preveni cazurile de abuz sexual, de exploatare sexual-comercială și, nu în ultimul rând, pentru a-i încuraja pe cei care trec printr-o situație dificilă să cunoască unde să raporteze aceste cazuri, unde să primească asistență.

Cat privește siguranța în mediul virtual, experta încurajează tinerii să comunice cu persoane de încredere, să fie atenți în construirea relațiilor cu partenerii, cu prietenii offline, dar în special online, când este solicitat de persoane necunoscute. În opinia sa, este bine să fie foarte precauți în această comunicare, chiar să întreprindă măsuri concrete, cum ar fi blocarea unor discuții potențial periculoase. La fel, este extrem de importantă îmbunătățirea comunicării cu părinții, pentru că acest lucru nu poate să se realizeze unilateral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău