EXPERT: Chișinăul se află într-o situație favorabilă pentru a se impune în raport cu Tiraspolul (Ora de vârf)

  • 06 Aprilie 2017 07:19
EXPERT: Chișinăul se află într-o situație favorabilă pentru a se impune în raport cu Tiraspolul (Ora de vârf)

Cererea Sovietului suprem de la Tiraspol către Federația Rusă de a recunoaște actele emise în regiunea secesionistă transnistreană, după modelul republicilor separatiste din Estul Ucrainei, este o reacția a regimului separatist la acțiunile Chișinăului și Kievului de a institui control comun la frontieră și de a semna un contract de livrare a curentului electric din Ucraina în Republica Moldova, în defavoarea centralei de la Cuciurgan, susține fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

Totodată, el a atenționat că trebuie să ne așteptăm la provocări din partea Federația Ruse sau, indirect, prin intermediul Tiraspolului.

„Nu este prima dată când oamenii Rusiei de la Tiraspol fac asemenea demersuri și această abordare va fi folosită de oficialii ruși în discuțiile din formatul 5+2 și în relația bilaterală cu R. Moldova. În situația în care ne găsim, pentru că nu suntem independenți în deplină măsură, avem slăbiciuni pronunțate pe diferite dimensiuni în raport cu rușii, trebuie să dăm dovadă de abilitate diplomatică maximă, pentru că orice exagerare, ca și orice slăbiciune de-a noastră va fi exploatată imediat de către Federația Rusă. Dacă vom ceda, de exemplu în ceea ce privește punctele vamale pe segmentul transnistrean, atunci îi vom întări pe separatiști. Dacă vom continua asemenea acțiuni, trebuie să ne așteptăm la provocări din partea Federația Ruse fie directe, fie, indirecte, prin intermediul Tiraspolului. Și am văzut o declarație a lui Krasnoselski, care a spus că dacă Moldova va continua să exercite presiuni asupra Transnistriei, atunci se va isca un conflict în Europa centrală. Vă imaginați până unde ar putea ajunge rachetele din regiunea transnistreană?...”

Totodată, Vlad Țurcanu a apreciat că, în prezent, Chișinăul se află într-o situație mai favorabilă pentru a se impune în raport cu regimul de la Tiraspol, având susținerea Kievului și a Occidentului.  

„Chișinăul încearcă să ajungă la ceea ce se numește relații de încredere, dar din ceea ce au văzut deja și experții internaționali, Tiraspolul nu este dispus să cedeze nimic. Acest Krasnoselski pare un adversar mai redutabil al RM decât era E. Șevciuk. Krasnoselski are o alură militărească și poate și pregătire specială, fiind decis să perturbe orice încercare a Chișinăului de a restabili ordinea constituțională la granițele sale, dacă nu în interiorul acestei enclave, în care nu putem interveni deocamdată. Dar, niciodată nu a existat o situație mai favorabilă pentru Chișinău decât acum de a se impune în raport cu acest regim mafiotic de la Tiraspol. Avem ca aliat Ucraina, avem susținerea Occidentului și avem în Guvern o determinare, chiar dacă la președinție avem o persoană care îmbrățișează cu totul retorica rusească. Tiraspolul se simte constrâns să facă cedări, am văzut deja că și-a pus în funcțiune agenții ruși de la Chișinău, jurnaliști, analiști politici, politicieni, oameni de cultură chiar, care fac turul televiziunilor în care repetă tezele care inculpă Chișinăul în tot ceea ce privește regiunea transnistreană.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău