Expert CALM: înfrățirile au deschis noi orizonturi

  • 11 Aprilie 2021 11:59
Expert CALM: înfrățirile au deschis noi orizonturi

Înfrățirile dintre localitățile din Rep. Moldova și România deschid noi orizonturi spre cunoaștere, spre comunicare, spre dezvoltare. De această părere este experta în administrație publică locală Nadejda Darie care a activat timp de 22 de ani în calitate de primar al satului Zberoaia, Nisporeni.

Din 2010, odată cu crearea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) s-a intensificat și procesul de înfrățire între localitățile din Republica Moldova și România, susține experta într-un articol postat pe site-ul www.calm.md.

Primii care puneau bazele unei modalități sigure de apropiere a oamenilor din comunitățile lor au fost președintele CALM Tatiana Badan și președintele Asociației Comunelor din România (ACoR) Emil Drăghici.

Nadejda Darie amintește că pe parcursul anilor s-au înfrățit județe cu raioane, comune cu sate și comune, orașe cu orașe. „Aceste deziderate s-au materializat în foarte multe localități în schimburi culturale, educaționale și investiționale. Relația specială pe care o are CALM-ul cu ACoR a făcut posibilă deplasarea a sute de primari și reprezentanți ai APL în România, dar și a motivat colegii noștri din dreapta Prutului să vină în Republica Moldova. În afară de faptul că toate aceste înfrățiri emană energie pozitivă, ele stimulează și capacitățile de accesare a fondurilor europene prin proiecte comune.”

Deocamdată nu se cunoaște numărul exact al localităților înfrățite din România și Rep. Moldova. Într-un răspuns oferit în anul centenarului Unirii de Ministerul Afacerilor Externe deputatului PMP Constantin Codreanu, avizul MAE pentru înfrățirea localităților de pe ambele maluri ale Prutului s-a solicitat pentru peste 500 de acorduri.

Una dintre cele mai recente înfrățiri despre care s-a anunțat în mod public a fost cea a municipiilor Iași și Cahul realizată la 27 martie 2021. Potrivit datelor CALM, campioni la înfrățiri și atragere de fonduri sunt raioanele Ialoveni, Ungheni, Strășeni și altele. Orașul Cimișlia s-a înfrățit cu șapte localități din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău