EXPERT: Atragerea electoratului din cât mai multe tabere, este scopul lui Igor Dodon, când își schimbă radical poziția în privința unui referendum pentru vectorul politicii externe

  • 25 Septembrie 2020 13:24
EXPERT: Atragerea electoratului din cât mai multe tabere, este scopul lui Igor Dodon, când își schimbă radical poziția în privința unui referendum pentru vectorul politicii externe

Președintele Igor Dodon și-a schimbat opinia în privința unui referendum privind vectorul politicii externe.

Deși în campania la alegerile din 2016 a promis organizarea unui asemenea exercițiu, în prezent nu-l mai consideră necesar. Experții cred că schimbarea viziunii în această privință demonstrează caracterul oportunist al lui Igor Dodon, dar ar fi și o dovadă a faptului că în cazul unui astfel de plebiscit, majoritatea cetățenilor ar opta pentru vectorul european. 

Fiind întrebat în cadrul emisiunii sale săptămânale de ce nu este organizat un referendum inclusiv pe subiectul vectorului politicii externe, Igor Dodon a declarat că nu consideră necesar un astfel de exercițiu, pentru că Republica Moldova trebuie să promoveze o politică externă echilibrată.

Totuși, în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016, Igor Dodon promitea în programul său electoral organizarea unui astfel de referendum. „Poporul și doar poporul trebuie să decidă cursul de dezvoltare al țării noastre. Voi fi inițiatorul unui referendum privind vectorul de politică externă a Republicii Moldova”, potrivit programului din 2016 în baza căruia a obținut mandatul de șef al statului.

Schimbarea atât de radicală a poziției în privința acestui subiect demonstrează încă o dată caracterul oportunist al lui Igor Dodon care a devenit pro-estic pentru că așa era conjunctura acum 10 ani, consideră analistul politic Ion Tăbârță. În opinia sa, renunțarea la promovarea politicii pro-Est are ca scop atragerea electoratului Partidului Democrat în favoarea lui Igor Dodon.

O altă explicație a analistului este că în ultimii câțiva ani numărul adepților integrării europene a crescut din nou, fapt demonstrat de sondajele de opinie. În aceste condiții, un referendum ar fi în detrimentul lui Igor Dodon, care chiar dacă se pronunță pentru politică externă echilibrată se arată mai apropiat de Moscova decât de Occident.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău