Expert: Decizia senatului american descurajează Rusia

  • 12 Decembrie 2014 13:58
Expert: Decizia senatului american descurajează Rusia

Senatul american a aprobat un proiect de lege prin care Ucraina, Republica Moldova și Georgia obțin statutul de aliat al Statelor Unite fără să fie membri NATO.

 "Legea pentru susținerea libertății Ucrainei 2014" prevede sancțiuni extinse în domeniile energetic, militar și financiar contra Rusiei și aliaților acesteia, acordarea statutului special de aliați non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei și acordarea unei asistențe armatei ucrainene și refugiaților, potrivit Mediafax.

Acest proiect este unul extrem de important pentru securitatea Republicii Moldova pentru că astfel ea primește niște garanții că în cazul în care este supusă unor atacuri poate să mizeze un sprijin mult mai larg din partea SUA, a declarat pentru Radio Chișinău expertul în domeniul securității, Viorel Cibotaru. Este un element extrem de puternic și pentru a descuraja șantajul și intervenția militară, mai ales în contextul unor declarații făcute de unii politicieni din Federația Rusă, a mai menționat Viorel Cibotaru.

”Sprijinul constă în asumarea unor angajamente politice pentru a susține RM în contextul relațiilor internaționale, asistență sporită din partea SUA de cele mai diferite tipuri și consolidarea unor parteneriate bilaterale în contextul unor organizații internaționale cum ar fi NATO și CSI”, a declarat Viorel Cibotaru.

Pentru a intra în vigoare, poroiectul respectiv trebuie să fie votat și de Camnera Reprezentanților. În prezent, 15 țări beneficiază de statutul de "aliați non-NATO" ai Statelor Unite, precum Japonia, Australia, Noua Zeelandă și altele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău