Experiment social: Cum s-a schimbat într-un an viața unor persoane fără adăpost după ce au primit câte 7.500 de dolari

  • 15 Februarie 2021 11:06
Experiment social: Cum s-a schimbat într-un an viața unor persoane fără adăpost după ce au primit câte 7.500 de dolari

Un ONG canadian a derulat un experiment social inedit în parteneriat cu Universitatea din Columbia Britanică. Cercetătorii au dat câte 7.500 de dolari canadieni, cash, unui număr de 50 de persoane rămase recent fără adăpost. Ulterior, au monitorizat timp de câteva luni modul în care acestea au folosit suma primită, scrie Digi24.ro.

Indiferent de limba vorbită, banii sunt pe buzele tuturor. Fie că e vorba de lux ori de un nivel minim de confort, banii asigură supraviețuirea și permit desfășurarea proiectelor personale care le aduc oamenilor zâmbetul pe buze. Dar ce se întâmplă când viața te aduce în situația de a nu mai avea adăpost? Ce impact are acest lucru asupra gestionării finanțelor? Acesta a fost contextul în care a fost derulat experimentul social, se arată într-un reportaj video realizat de BBC.preluat de Mediafax.

Suma de 7.500 de dolari le-a fost dată personal beneficiarilor, iar cercetătorii au observat timp de 12 luni ce au făcut aceștia cu banii.

Rezultatele preliminare ale experimentului arată că cei care au primit banii respectivi au găsit locuințe pe termen lung, eliberând spațiul din adăposturi. Principalele cheltuieli făcute au fost cele de bază: hrană, adăpost și îmbrăcăminte.

"Am început cu 5 ani în urmă, prin realizarea unui studiu despre efectele transferurilor directe de bani cash asupra persoanelor rămase recent fără adăpost. Totul a pornit de la ideea că lucrurile nu se rezolvă neapărat prin metode tradiționale. Așa că ne-am asociat cu Universitatea din Columbia Britanică”, spune Frans Tjallingii, președinte al Fundației pentru Schimbare Socială.  

Ray, fost angajat al unui depozit, este unul dintre cei care au luat parte la experiment.

"Când am primit banii m-am simțit copleșit. Nu știam ce să fac mai întâi. Și acela a fot momentul în care a trebuit să gândesc în perspectivă, să văd ce îmi doresc. Cel mai important lucru pentru mine era să am acces la educația pe care o voiam. Un punct de cotitură către obținerea independenței", povestește el.  

Ray a reușit să profite de noul început oferit de ONG, iar în prezent are o locuință modestă și participă la un curs de utilizare a computerului. Planurile sale pentru viitor sunt optimiste, la fel ca cele ale mai multor persoane care au făcut parte din studiu.

Proiectul este considerat un succes. Strategia care a stat la baza cercetării este luată în considerare la nivel global pentru a ameliora efectele economice ale pandemiei de COVID-19 asupra celor care și-au pierdut locul de muncă și nu numai.

Totuși, există și păreri contrare, atât din considerente economice, cât și provocate de neîncrederea în capacitatea oamenilor de a cheltui bani inteligent. Poate că rezultatele viitoare și studiile extinse vor aduce mai multă lumină în acest subiect care afectează o mare parte din populația lumii.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău