Experiență europeană privind combaterea corupției

  • 22 Mai 2014 22:32
Experiență europeană privind combaterea corupției

Judecători și procurori din state membre ale Uniunii Europene ar putea veni în Republica Moldova pentru perioade de câteva luni pentru a contribui la eliminarea corupției din sistemul judiciar.

Anunțul a fost făcut astăzi de către prim-ministrul Iurie Leancă în urma unei întrevederi cu comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom și cu cel pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș. 

Iurie Leancă a declarat că a discutat această idee cu Cecilia Malmstrom, arătând că de programe similare au beneficiat anterior România și Bulgaria, în perioada de până la aderarea la UE. El și-a exprimat speranța că aceste măsuri vor contribui la eliminarea corupției din justiție, deoarece reformele actuale întâlnesc rezistență din partea sistemului.

Cecilia Malmstrom a declarat că datorită reformelor efectuate într-un termen scurt, Republica Moldova a devenit prima țară din Parteneriatul Estic al Uniunii care a obținut regim liberalizat de vize cu UE. Totuși, ea a remarcat necesitatea continuării reformei justiției și a combaterii corupției, ceea ce va permite și atragerea investițiilor străine.

”Suntem îngrijorați de domeniile care necesită să fie reformate. Prim-ministrul a enumerat, în acest sens, necesitatea aprofundării reformei justiției, prevenirii și combaterii corupției. Aceste schimbări sunt importante pentru aplicarea prevederilor Acordului de Asociere și a celui cu privire la crearea zonei de liber schimb” a declarat Cecilia Malmstro.

Dacian Cioloș a reiterat că Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova până la 120 de milioane de euro în următorii ani pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Amintim că Republica Moldova urmează să semneze Acordul de asociere care îl va cuprinde și pe cele de liber schimb la 27 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău