Experiența dezvoltării piețelor de capital, împărtășită de analiștii financiari CFA Society Romania

  • 24 Septembrie 2019 11:49
Experiența dezvoltării piețelor de capital, împărtășită de analiștii financiari CFA Society Romania

Instrumentele financiare ar trebui să se dezvolte în câteva direcții, una dintre ele ține de investitorii instituționali. O necesitate este și relansarea sectorului de asigurări. Pe termen mediu, o direcție ar fi dezvoltarea fondurilor de pensii, pentru care există infrastructură și bază legală. Un interes sporit există și din partea agenților economici în privința instrumentelor de reducere a riscurilor, cum ar fi cele valutare, de prețuri etc. Perspectivele de dezvoltare a pieței financiare din Republica Moldov sunt discutate astăzi, 24 septembrie, în cadrul unei conferințe internaționale, care întrunește mai bine de o sută de oficiali, analiști financiari externi, bancheri, oameni de afaceri, parteneri de dezvoltare, experți independenți, transmite IPN.

Conferința este organizată de către Banca Națională a Moldovei și CFA (Chartered Financial Analyst) Society Romania. Prin acest eveniment, organizatorii și-au propus să facă un schimb de experiență între investitorii profesionali din Republica Moldova și cei de peste hotare, cu scopul de a sprijini dezvoltarea pieței financiare și de a implementa excelența profesională în sectorul financiar din Republica Moldova.

„Ne propunem să identificăm necesitățile mediului de afaceri și ale gospodăriilor, să vedem ce soluții poate oferi sistemul financiar în prezent și ce instrumente noi sau mecanisme putem prelua sau atrage de la partenerii și colegii noștri”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în deschiderea evenimentului. Octavian Armașu a accentuat rolul politicii monetare în crearea precondițiilor pentru inițierea activităților investiționale și luarea deciziilor în mediul de afaceri. În opinia sa, dezvoltarea piețelor financiare și diversificarea instrumentelor existente pe aceste piețe ar asigura pârghii suplimentare pentru îmbunătățirea transmisiei monetare.

„Se reclamă regândirea și punerea în aplicare a unui mix de politici structurale, fiscale și monetare convergente în crearea unui mediu autentic atractiv apariției noilor instrumente tranzacționate pe piața de capital locală, inclusiv prin valorificarea și cuantificarea unei sinergii pe măsură”, a menționat președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Valeriu Chițan.

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Sergiu Luca, a precizat că accesul larg la valorile mobiliare de stat este un element important pentru dezvoltarea pieței de capital a Moldovei, care la rândul ei este esențială pentru orice economie de piață ca să aprofundeze și să extindă accesul la finanțare pentru toți agenții economici.

Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, a declarat că dezvoltarea pieței financiare are potențialul de a oferi beneficii importante, cum ar fi mobilizarea unei finanțări mai ieftine și mai stabile. „Pentru a facilita dezvoltarea acesteia, factorii de decizie politică trebuie să depășească provocările legate de dimensiunile reduse ale economiei locale, factorii structurali și influența intereselor personale”, a opiniat Volodymyr Tulin.

Anna Akhalkatsi, directorul Biroului Băncii Mondiale în Moldova, a specificat că piețele financiare locale și instrumentele financiare nu se pot dezvolta fără politici macroeconomice solide, instituții puternice și un cadru solid de reglementare. „Succesiunea adecvată a reformelor, inclusiv sincronizarea cu reformele din alte domenii, precum statul de drept și mediul de afaceri, este importantă”, a notat oficialul.

Șeful Oficiului BERD în Republica Moldova, Angela Sax, a menționat că s-a muncit împreună pentru a redresa situația din sectorul bancar. Potrivit ei, cu pași mici, dar hotărâți, încrederea în creditorii din Republica Moldova a fost restabilită. Oficialul a exprimat deschiderea BERD pentru a acorda Republicii Moldova asistență în dezvoltarea capitalului local și a pieței valutare. „Piețele locale de capital vor oferi economiei moldovenești mai multe alternative de finanțare bancară, vor încuraja creșterea economică și un sector financiar mai sustenabil”, a spus Angela Sax.

Reprezentantul Consiliului Director al CFA Society Romania, Maria Duduman, a menționat certificarea CFA drept una dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniștilor din domeniul financiar. Scopul final al CFA Institute este acela de a crea un mediu în care interesele investitorilor sunt respectate, piețele funcționează la cel mai înalt nivel și economia crește.

Conferința, desfășurată la Chișinău cu participarea reprezentanților CFA Society Romania, întrunește pe unii dintre cei mai bine pregătiți specialiști certificați în industria financiară. Calificarea CFA este administrată de CFA Institute (USA) și este deținută în prezent de peste 165 de mii de profesioniști din lume.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:2,6 m/s
Thu
14
Fri
16
Sat
15
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău