Există o coaliție în CMC? Răspunsul consilierilor

  • 28 Noiembrie 2019 08:39
Există o coaliție în CMC? Răspunsul consilierilor

În timp ce consilierii socialiști din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) declară că nu au format o majoritate oficială în cadrul CMC și că sunt deschiși pentru colaborare cu toate fracțiunile pe proiecte în parte, consilierii blocului ACUM și ai Partidului Liberal consideră că, de facto, PSRM și PDM, împreună cu consilierii Partidului Șor, au format o majoritate confortabilă neoficială.

Astfel, consilierii acestor trei partide ar vota proiectele care le sunt convenabile și asupra cărora au anumite înțelegeri, transmite IPN.

Consiliera PPDA Aliona Doroș susține că chiar de la prima ședință a CMC se vede că s-a format o majoritate neoficială din consilierii PSRM, PDM și ai Partidului Șor. Potrivit ei, această majoritate lucrează și în interiorul comisiilor de specialitate. „La Comisia urbanism și arhitectură au fost foarte insistenți socialiștii că șefia trebuie să le aparțină lor și a fost evidentă înțelegerea între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat conform căreia și-au ales un președinte socialist și un secretar democrat. Același model a fost și în Comisia socială. Se vede cu ochiul liber că este deja această majoritate formată. În momentele când le este comod, formează majoritatea neformal și votează”, spune Aliona Doroș. Potrivit ei, primarul Ion Ceban a venit la fracțiunea PPDA și le-ar fi spus consilierilor că va exista voturi pe anumite proiecte cu sau fără susținerea acestora.

Vasile Grădinaru, șeful fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, spune că în campania electorală actualul primar, Ion Ceban, a promis că va face administrația Primăriei tehnocrată, dar a venit, de facto, cu candidați la funcția de viceprimar cu apartenență politică PSRM-PDM. „Chiar și funcțiile de viceprimari, la fel, au fost partajate între PDM și PSRM. De asta, este vădit clar: când se va vota pe anumite proiecte care au substrat politic, o să aibă această coloratură. Când este vorba despre proiecte cu caracter social sau pentru interesul cetățeanului, atunci nu se vor observa aceste lucruri pentru că toate fracțiunile responsabile își vor dat votul pentru aceste proiecte”, menționează consilierul PAS.

Consilierul socialist Dinari Cojocaru spune că socialiștii sunt deschiși, așa cum au declarat și anterior, să conlucreze cu toate fracțiunile din Consiliu. Totodată, el afirmă că nu există nicio majoritate formată de socialiști cu altă fracțiune în CMC, dar spune că ar vrea să vadă cine nu va susține proiectele sociale care vor fi supuse dezbaterilor în Consiliu. „În perioada electorală, fiecare dintre noi a promis electoratului că chiar dacă nu ajunge primar candidatul său, ei, în calitate de consilieri, vor face tot posibilul ca orașul să funcționeze, ca în Primărie să scăpăm de corupție și să fie maximal de transparență”, spune Dinari Cojocaru. Potrivit lui, este normal ca socialiștii să joace un rol important în CMC pentru că aceștia dețin cele mai multe voturi.

Șeful fracțiunii PL în CMC, Ion Cebanu, este de părere că socialiștii trebuie să-și asume majoritatea pe care o creează împreună cu consilierii din PDM și Partidul Șor. „Socialiștilor, probabil, le este rușine să spună că au o alianță cu PDM și Partidul Șor în CMC. Este clară deja, se vede foarte bine chestiunea acesta, doar că nu o declară, spunând că în unele cazuri se votează pentru proiecte și pentru binele comun, iar CMC trebuie să fie apolitic de parcă noi nu suntem reprezentanții unor partide politice și de parcă nu am venit aici pe liste de partid”, spune Ion Ceban.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău