Exerciții militare comune Grecia-Italia-Franța în estul Mediteranei, pe fondul tensiunilor cu Turcia

  • 26 August 2020 14:19
Exerciții militare comune Grecia-Italia-Franța în estul Mediteranei, pe fondul tensiunilor cu Turcia

Grecia, Franța, Italia și Cipru urmează să efectueze un exercițiu militar comun de miercuri până vineri în estul Mediteranei, unde tensiunile dintre Atena și Ankara au crescut recent, a anunțat Ministerul Apărării elen, citat de France Presse, informează Agerpres.

„Cipru, Grecia, Franța și Italia au convenit să desfășoare o prezență comună în Mediterana de est în cadrul Inițiativei cvadripartite de cooperare (SQAD)”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Exercițiul va avea loc între 26 și 28 august la sud de Creta și Cipru, potrivit acestei surse.

„Tensiunile și instabilitatea din estul Mediteranei au amplificat disputele legate de problemele spațiului maritim (limitări, migrație, flux etc)”, potrivit acestui comunicat.

Tensiuni între Grecia și Turcia din cauza zăcămintelor de gaz din Mediterana

Descoperirea în ultimii ani a unor mari zăcăminte de gaze în estul Mediteranei a provocat tensiuni puternice între Ankara și Atena, care își dispută unele zone maritime.

Din 10 august, Turcia a desfășurat nava de cercetare seismică Oruc Reis însoțită de forțe navale, provocând furia Greciei, care a trimis de asemenea nave în regiune.

Marți, ministrul german de externe Heiko Maas, a cărui țară asigură președinția rotativă a Uniunii Europene, s-a dus la Atena și Ankara pentru a încerca să aplaneze disputa dintre cele două țări vecine membre ale NATO și să le încurajeze să dialogheze asupra delimitării apelor în Mediterana.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău