Exerciții comune între Coreea de Sud și SUA: Influenta soră a liderului nord-coreean denunță atitudinea „perfidă” a Seulului

  • 10 August 2021 09:26
Exerciții comune între Coreea de Sud și SUA: Influenta soră a liderului nord-coreean denunță atitudinea „perfidă” a Seulului

Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord coreean Kim Jong-Un, a denunțat marți atitudinea „perfidă” a Seulului în contextul apropiatelor exerciții militare comune între Coreea de Sud și SUA, avertizând cele două țări aliate că se vor confrunta cu amenințări de securitate mult mai grave, relatează AFP.

În calitate de consilieri apropiat al fratelui său, Kim Yo Jong a catalogat drept „periculoase" exercițiile desfășurate de Seul și Washington în această lună, considerate de către Phenian un fel de repetiție a invadării Coreei de Nord.

„Profit de această oportunitate pentru a-mi exprima regretul profund față de comportamentul perfid al autorităților sud-coreene", a subliniat ea într-o declarație difuzată de agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA.

Armatele sud-coreeană și americană și-au început marți antrenamentul preliminar înaintea exercițiilor lor anuale de vară de săptămâna viitoare.

Prin desfășurarea acestor manevre militare, Seulul și Washingtonul „se vor confrunta cu siguranță cu amenințări mult mai grave de securitate", a avertizat ea, adăugând că Nordul își va consolida capacitățile de apărare și de lovituri preventive.

Aceste declarații făcute de Kim Yo Jong intervin în pofida unui dezgheț neașteptat în Peninsula Coreeană, favorizat de un schimb de scrisori personale între fratele său și președintele sud-coreean Moon Jae-in.

Cele două părți au restabilit luna trecută comunicațiile transfrontaliere întrerupte de peste un an, asigurând totodată că liderii sunt de acord să conlucreze pentru ameliorarea relațiilor lor.

Seulul și Washingtonul sunt aliați prin tratate, iar pe teritoriul Coreei de Sud staționează aproape 28.500 de militari americani pentru a apăra țara împotriva vecinului din Nord, care deține arma nucleară.

Coreea de Sud și SUA au redus deja dimensiunea exercițiilor militare comune anuale pentru a facilita convorbirile asupra programului nuclear al Phenianului.

Președintele sud-coreean Moon are în palmaresul său organizarea primului summit între Coreea de Nord și un președinte american în exercițiu la Singapore în 2018.

Dar Phenianul a întrerupt din nou contactele cu Seulul după eșecul celui de-al doilea summit între Kim Jong-Un și fostul președinte american Donald Trump la Hanoi, lăsând negocierile pe tema nucleară în impas, comentează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău