Executivul de la Chișinău a aprobat cadrul normativ general pentru asigurarea securității cibernetice

  • 07 Martie 2023 13:10
Executivul de la Chișinău a aprobat cadrul normativ general pentru asigurarea securității cibernetice

Guvernul a aprobat astăzi cadrul normativ general pentru asigurarea securității cibernetice. Proiectul are scopul să asigurare un nivel comun ridicat de securitate cibernetică a rețelelor și sistemelor informaționale, utilizate la furnizarea serviciilor de infrastructură critică în Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

Consolidarea nivelului de securitate este necesară pentru a face față amenințărilor hibride și riscurilor cibernetice, aflate în creștere. În document este specificată competența autorităților și a instituțiilor publice în materie de securitate cibernetică. La fel, este determinată procedura de gestionare a crizelor în acest domeniu și formulate cerințele, măsurile și mecanismele de securizare a rețelelor și sistemelor informatice.

Securitatea cibernetică este o prioritate majoră, a subliniat în cadrul ședinței,  vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării:

La moment infrastructura de securitate cibernetică a Rep. Moldova are nevoie de mari îmbunătățiri, pentru a corespunde standardelor moderne și a evita mari pierderi și riscuri pentru economie și cetățeni. Proiectul transpune cadrul normativ și bunele practici europene în legislația națională pentru a le aplica în beneficiul cetățenilor noștri și a economiei”, a spus Dumitru Alaiba.        

Suplimentar, este creată și asigurată buna funcționare a mecanismelor de cooperare la nivel național și internațional în domeniul securității cibernetice.

Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat că trebuie să fie promovată și cultura cibernetică în rândul cetățenilor:      
Insert Recean.

„Trebuie să avem grijă și de un program de promovare a culturii cibernetice și nu doar în rândul mediilor de afaceri, dar și în rândul cetățenilor, ca să putem să-i protejăm de utilizarea frauduloasă a cardurilor bancare. Dincolo de faptul că protejăm infrastructura critică, să avem foarte multă grijă și de educația cibernetică corespunzătoare”, a declarat Dorin Recean.


Reglementarea problematicii securității cibernetice printr-o lege națională este una din recomandările europene, în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău