Executivul a avizat instituirea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

  • 12 Iulie 2023 12:26
Executivul a avizat instituirea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind Centrul pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării. Noul centru va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale, transmite Radio Chișinău.

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a declarat în cadrul ședinței de Guvern că prin  acest aviz pozitiv Guvernul face un pas concret în susținerea inițiativei peședintei Maia Sandu de a crea o instituție care să combată influența informațiilor false și rău intenționate asupra cetățenilor Rep. Moldova:        

Prin acest centru ne propunem să dezvoltăm mijloace de comunicare eficiente între stat și cetățean pe probleme de politică internă și externă. Să unim eforturile statului și a sectorului privat cu cele ale societății civile și mass-mediei, pentru promovarea intereselor naționale. Centrul pentru comunicarea strategică și combaterea dezinformării va avea misiunea de a consolida eforturile tuturor instituțiilor în lupta contra dezinformării, manipulării și răspândirii informațiilor care prezintă un pericol major asupra intereselor naționale”, a precizat Artur Mija.                  

La rândul său, Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat că subiectul manipulării și dezinformării mult timp a fost ignorat:        

Noi mult timp am ignorat propaganda și dezinformarea și ne-am trezit acum când lucrurile devin complet denaturate și lumea consideră că războiul este justificat, agresiunea este justificată, că incitarea la ură interetnică este ceva normal. Asta e unde am ajuns noi acum”, a spus Dorin Recean.  

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a menționat într-o conferința de presă după ședință Guvernului că spațiul informațional al Rep. Moldova trebuie să fie protejat, informațiile false nu trebuie să dezbine societatea și să ne slăbească ca țară: 

Misiunea centrului urmează să se concentreze pe comunicarea strategică. Reiterăm necesitatea de a contribui cu toții la promovarea informațiilor obiective. Să fim atenți când distribuim informații care pot fi incorecte”, a precizat Daniel Vodă.  

Inițiativa legislativă cu privire la crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării îi aparține președintei Maia Sandu și a fost recent prezentată Parlamentului.  Potrivit Maiei Sandu, dezinformarea a devenit o amenințare directă la adresa securității Rep. Moldovei și pune în pericol viitorul liber, democratic și prosper al țării.       

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,69 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău