Executivul a aprobat Pachetul de dereglementare, care aduce schimbări semnificative în domenii precum IT, digitalizare și comunicații electronice

  • 07 Martie 2023 11:32
Executivul a aprobat Pachetul de dereglementare, care aduce schimbări semnificative în domenii precum IT, digitalizare și comunicații electronice

Guvernul a aprobat, la inițiativa ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Pachetul de dereglementare, care aduce schimbări semnificative în domenii precum IT, digitalizare și comunicații electronice. De asemenea, pachetul vizează raporturile de muncă și controlul de stat a activității de întreprinzător, anunță Serviciul de presă al Executivului.

Potrivit noilor reglementări, în primii 3 ani de activitate a întreprinderilor mici și mijlocii, organul de control nu va avea dreptul să aplice sancțiuni sau măsuri restrictive, cu excepția cazurilor în care se comit infracțiuni grave sau repetate de către întreprinzător. 

Mai mult, legea va include obligativitatea înregistrării Notei de motivare în Registrul de stat al controalelor și obligația de a transmite „listele de verificare”. Astfel, se va anunța din timp tipul verificării și va fi redus numărul controalelor inopinate nejustificate. Totodată, persoana controlată va avea dreptul de a documenta foto și video acțiunile inspectorului. 

„Modificările regulatorii au scopul să reducă barierele birocratice și să diminueze povara administrativă. Verificarea agenților economici este una din principalele probleme pentru antreprenori, în special pentru cei începători, întrucât acestea comportă risc de abuzuri și corupție”, a precizat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării. 

În domeniul digitalizare, IT și comunicații electronice, noile reglementări prevăd ca instalațiile rețelelor de comunicații electronice să nu fie considerate bunuri imobile, dacă nu sunt atașate permanent la un teren. Suplimentar, va fi modificat și Codul de executare, care va introduce digitalizarea relațiilor dintre executorii judecătorești și băncile comerciale, ceea ce va reduce costurile administrative și timpul consumat.

Modificări vor suferi și raporturile de muncă. Spre exemplu, angajatorul nu va mai fi obligat să plătească indemnizația de concediu cu cel puțin 3 zile înainte de plecarea salariatului în concediu. Indemnizația poate fi plătită la o altă dată agreată de comun acord, dar nu mai târziu de data achitării salariului pentru luna în care a fost acordat concediul. Această modificare are scopul de a aduce un echilibru în drepturile și obligațiile angajatului și angajatorului.

În același timp, la angajare și angajarea periodică a persoanelor care urmează să lucreze în domeniul alimentației publice, examenul medical va putea fi efectuat la instituțiile medicale publice sau private, iar costurile vor fi acoperite din bugetul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. Astfel, actul eliberat de instituția medicală va înlocui fișa medicală individuală sau „pașaportul albastru medical”. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău