EXCLUSIV/ RRA | Un medic român din Palermo povestește experiențele sale

  • 05 Aprilie 2020 12:53
EXCLUSIV/ RRA |  Un medic român din Palermo povestește experiențele sale

În spitalele din Italia muncesc peste 10.000 de medici și asistenți români și, alături de cadrele medicale italiene, se implică direct în tratarea pacienților infectați cu Covid-19, scrie Digi24.

Trebuie să respectați regulile și să stați acasă - sunt sfaturile unui doctor român stabilit în Italia, Irene Brumărescu.

Medicul este de 30 de ani în Italia, specializat în reanimare și terapia durerii, la Spitalul de Urgență din Palermo și, alături de colegii italieni, își pune zi de zi viața în pericol.

Corespondență din Italia - Elena Postelnicu, corespondent RRA

În Italia, peste 10.000 de cadre medicale, asistenți și operatori sanitari s-au infectat cu Covid-19, iar peste 70 de doctori au murit, încercând să salveze și să îngrijească pacienții din spitale.

În Italia există și peste 10.000 de medici și asistenți români care își pun în pericol viața pentru a-i ajuta pe ceilalți.

Așa este și medicul român, specializat în reanimare și terapia durerii, Irene Brumărescu de la Spitalul de Urgență din Palermo, Sicilia.

Irene Brumărescu: Au murit atât de multe cadre medicale, este foarte greu să vă spun la ora actuală. Probabil pentru că într-adevăr, în anumite momente ale pandemiei, nu s-au primit adecvate mijloace de protecție, dispozitive de protecție individuală. Această problemă s-a prezentat în Italia, dar s-a prezentat în toată lumea. Toate țările comunității europene au înfruntat această problemă. S-au primit multe ajutorare, sau ne-am schimbat între noi, cât de cât, ajutoarele. Noi am primit ajutoare și din China. Probabil că acesta poate fi unul dintre motive. Un alt motiv poate fi și acela că mulți dintre pacienți nu au declarat exact simptomele. Deci, nu s-a putut face o adecvată selecționare a pacienților, la începutul pandemiei. Nu știam, nu cunoșteam acest inamic invizibil, nu eram pregătiți.

Realizator: Urmăriți ce se întâmplă în România, referitor la acest virus? Ce îi sfătuiți pe cetățeni?

Irene BrumărescuDa, sigur, am urmărit ceea ce se întâmplă în România, referitor la acest virus. Sfatul pe care l-aș da, ca medic român în străinătate care trec, la ora actuală, prin această tragedie, sfatul pe care l-aș da poporului român este foarte simplu: trebuie respectate regulile, în momentul de față, izolarea la domiciliul este cea mai importantă. Îmi vine în minte ceea ce a scris o scriitoare italiană renumită aici, Francesca Melandri, care din izolarea la domiciliul dânsei a publicat o foarte emoționantă scrisoare din viitor, în publicația britanică The Guardian. Francesca Melandri spunea: "Vă scriu din Italia, ceea ce înseamnă că vă scriu din viitorul vostru. Ne găsim acolo unde vă veți afla voi, în câteva zile. Graficele epidemiei ne arată că ne aflăm într-un dans paralel. Suntem doar cu câțiva pași înaintea voastră, pe cărarea timpului, așa cum Wuhan a fost înaintea noastră, cu câteva săptămâni". Deci atenție, atenție mărită! Cu siguranță, va trece această pandemie, dar avem nevoie de răbdare, de timp și de atenție.

Sursa:RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău