EXCLUSIV! Noul Ambasador al României la Chișinău: Brexit, o șansă pentru R. Moldova

  • 14 Iulie 2016 08:27
EXCLUSIV! Noul Ambasador al României la Chișinău: Brexit, o șansă pentru R. Moldova

România este pregătită să ofere Republicii Moldova prima tranșă de 60 de milioane de euro din creditul în mărime de 150 de milioane de euro, dar numai după ce Chișinăul va avea încheiat cu FMI un acord la nivel tehnic.

Noului ambasador al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a declarat în primul său interviu în această funcție,  oferit în exclusivitate pentru Radio Chișinău, că Bucureștiul va fi în continuare un garant al integrității și suveranității Republicii Moldova, fiind totodată și un susținător al acesteia în cadrul organismelor internaționale.

Ambasadorul Daniel Ioniță a precizat că se arată optimist în ce privește capacitatea autorităților de la Chișinău de a negocia un nou acord de finanțare cu FMI, în așa fel încât să fie îndeplinite toate condițiile ca prima tranșă a împrumutului românesc în valoare de 60 de milioane de euro să fie disbursată cât mai curând.

„Noi suntem pregătiți să livrăm prima tranșă a acestui credit de împrumut atunci când vor fi îndeplinite integral toate măsurile care au fost promise și care sunt foarte bine cunoscute la nivelul autorităților din Republica Moldova. La momentul de față un singur element este esențial, existența unui acord la nivel tehnic cu FMI, dar răspunsul la această întrebare îl au, totuși, autoritățile de la Chișinău”, a precizat Daniel Ioniță.

De asemenea, ambasadorul României a menționat că Bucureștiul rămâne cel mai solid și mai onest partener al Chișinăului în parcursul său european, Republica Moldova fiind  o prioritate strategică în acțiunea externă a statului român.

În ceea ce privește chestiunea transnistreană, diplomatul a menționat că orice soluție a acestei probleme trebuie găsită ținându-se cont de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul actualului format de negocieri.

„România urmărește îndeaproape reglementarea conflictului transnistrean, favorizând în mod clar o soluție politică negociată care să se bazeze pe respectarea deplină a  suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, o soluție care trebuie să fie negociată în formatul existent 5+2. România poate contribui la succesul acestui format de negociere în mai multe feluri. Pe de o parte ca stat membru al Uniunii Europene, putem să ne folosim influența în cadrul UE pentru a prezenta cu eficiența necesară  obiectivele pe care și Chișinăul le urmărește, iar pe de altă parte, în cadrul organizațiilor internaționale la care România este parte, într-o cooperare și într-un dialog direct cu autoritățile din Republica Moldova”, a declarat Daniel Ioniță.

Referindu-se la decizia britanicilor de a ieși din componența Uniunii Europene, Daniel Ioniță a subliniat că astfel Republica Moldova a obținut o șansă de aderare la spațiul comunitar, cu condiția de a avansa pe calea reformelor.

„Prin ieșirea Marii Britanii din componența Uniunii Europene va rămâne un loc gol la masă, loc pe care Republica Moldova îl poate acum acoperi, cu condiția să-și îndeplinească la timp reformele promise”, a declarat Daniel Ioniță.

Daniel Ioniță îl succede pe Marius Lazurca, care și-a încheiat mandatul de ambasador al României la Chișinău luna trecută, după 6 ani de activitate în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău