EXCLUSIV! Austrevicius: Republica Moldova nu mai are timp de pierdut

  • 02 Iunie 2015 13:07
EXCLUSIV! Austrevicius: Republica Moldova nu mai are timp de pierdut

Comisia de politică externă din Parlamentul European a prezentat la 1 iunie raportul privind Revizuirea Politicii de Vecinătate a Uniunii Europene.

Documentul prevede o abordare diferită și mult mai complexă a relațiilor  Bruxelles-ului cu vecinii, în contextul situației politice regionale  tot mai complicate și amenințărilor din partea Federației Ruse. Acesta urmează să fie supus votului în Parlamentul European luna viitoare la Strasbourg. Reporterul Radio Chișinău, Ina Guțu, într-un interviu cu raportorul european pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius.
 
Radio Chișinău: Pentru o înțelegere mai bună a subiectelor, domnule Austrevicius vă rog să ne spuneți ce s-a discutat astăzi în Comisia pentru politică externă din Parlamentul European, care sunt punctele principale ale documentului și de ce Uniunea Europeană are nevoie să își revizuiască politica sa de vecinătate?

Petras Austrevicius: Comisia pentru politică externă a Parlamentului European a continuat dezbaterile privind politica europeană de vecinătate, politică care a fost trasată în 2004, când a avut loc cel mai mare val de aderare. S-au împlinit deja 10 ani. De mai bine de zece ani avem trasată această linie politică și implementăm politica de vecinătate. Multe lucruri s-au schimbat. Am inițiat Parteneriatul Estic în 2009.  Am realizat multe lucruri în acest răstimp. Mai mult decât atât, securitatea în vecinătatea Uniunii Europene s-a schimbat dramatic din cauza unor evenimente cum ar fi Primăvara Arabă, agresiunea militară rusă în Ucraina, noi conflicte înghețate, anexarea Crimeii. A trebuit să ținem cont de toate acestea și să definim o nouă prioritate, o nouă sarcină, un nou scop al politicii Europene de vecinătate pentru următorii 5-7 ani sau chiar mai mulți.

Radio Chișinău: Puteți să ne enumerați câteva noi abordări incluse în această politică revizuită de vecinătate și cum va afecta această nouă politică țările din Parteneriatul Estic, în speță Republica Moldova și Ucraina. 

Petras Austrevicius: Cu cât mai concretă și bine definită va fi politica europeană de vecinătate cu atât mai bine va fi pentru guverne, pentru actorii care planifică acțiuni, de a fi mai preciși în a aloca resurse financiare și umane către acele domenii. De aceea acest document este important pentru Republica Moldova, pentru că vorbim despre mai multă cooperare economică și cooperare sectorială, care este de fapt parte a Acordului de Asociere. Cu siguranță înțelegem că toate transformările care trebuie să aibă loc în Republica Moldova au nevoie de susținere din partea Uniunii Europene. Acest lucru este important pentru că discuțiile nu trebuie să rămână doar la nivel de declarații, ele trebuie susținute prin acțiuni. De aceea cred că, cu cât mai explicit va fi politica europeană de vecinătate, cu atât mai ușor va fi pentru fiecare țară în parte, inclusiv pentru Republica Moldova,  să se angajeze într-un proces de cooperare mai efectiv cu Uniunea Europeană. De aceea vorbim acum, de exemplu, mai mult despre informare și cooperare împotriva propagandei, și înțelegem foarte bine ce avem în vedere. Trebuie să rezistăm acestei încercări de spălare pe creieri din partea Federației Ruse.
 
Radio Chișinău: Care sunt instrumentele? Cum se gândește UE să lupte cu propaganda rusească. Se știe că nimic nu poate depăși această mașinărie?
 
Petras Austrevicius: Da, într-adevăr. Păi, punând accentul corect. Niciodată până acum Uniunea Europeană nu a fost implicată în campanii de informare legate de propagandă sau într-un ”război” de propagandă. Lupta cu propaganda nu s-a regăsit în nici un document. Acum am introdus acest aspect în documente. Acest lucru înseamnă că UE va coopera cu țările din vecinătate, cu Republica Moldova de exemplu, cu Ucraina, cu Georgia, pentru a înțelege în ce mod ar putea să ajute aceste state să reziste.
Și ajungem din nou la principiul diferențierii, important pentru Republica Moldova. Republica Moldova are mai multe ambiții decât Belarus sau Azerbaidjan și ar trebui să aibă dreptul să i se ofere mai multă asistență și suport politic din partea UE. Prin urmare, cred că noua politică de vecinătate este un document important pentru Republica Moldova.  Luna viitoare, la Strasbourg în Parlamentul European, sperăm că vom aproba acest document și va deveni un fel de angajament al Comisiei Europene de a produce diferite programe de cooperare.

Radio Chișinău: Dumneavoastră sunteți raportorul european pentru Republica Moldova. Luând în considerare ultimele evoluții și evenimente din Republica Moldova, vreau să vă întreb cum este văzută țara noastră aici la Bruxelles. A fost numită istorie de succes, acum nu prea mai este folosit acest termen…
 
Petras Austrevicius: Sper că Moldova va rămâne o istorie de succes. Este țara care conduce în rândul statelor din Parteneriatul Estic, prima țară care a semnat Acordul de Liber Schimb și regim liberalizat de vize, și spre ea se uită multe alte state. Este ”studiul de caz ” după care ne conducem cât de reușite sunt transformările și noile realizări. Provocările recente din sectorul bancar, dispariția unui miliard din conturile bancare aduce după sine un mare risc. Mi-e teamă că unele țări ”neprietene” Republicii Moldova vor folosi acest moment pentru a crește presiunile asupra Moldovei, pentru a folosi anumite procese care au loc în Republica Moldova în careva regiuni autonome, încercând să forțeze Republica Moldova să devieze de pe acest traseu, al unei cooperări mai strânse cu UE ca și partener, dar și de pe drumul propriei reformări. Văd o provocare în creștere pentru Republica Moldova, în special din afară. În interiorul țării vedem anumite reforme, sperăm că ni se vor oferi mai multe dovezi de  continuare a lor, aveți nevoie de acest lucru. Nu suntem, să spunem așa,  dezamăgiți de performanțele economice și politice ale Republicii Moldova, populației, și sper că rezultatele vor fi la fel de bune pentru a vedea Moldova drept lider în Parteneriatul Estic.

Prin urmare mesajul meu pentru oamenii din Republica Moldova este că nu sunteți responsabili doar pentru voi, ci și pentru întregul Parteneriat Estic. Sunteți o țară mică dar în același timp dispuneți de mai multă mobilitate. Să faci și să schimbi lucruri în Republica Moldova în comparație cu Ucraina, este ceva total diferit. Așa că fiți optimiști, lucrați din greu, angajați-vă, și nu uitați că aveți alte state, nu doar țările din UE dar și cele din Parteneriatul Estic care vă doresc numai bine.
 
Radio Chișinău: Ați menționat mai devreme despre propaganda rusească și despre faptul că noua politică de vecinătate se va concentra în mod special pe acest aspect. Vă rugăm se ne detaliați un pic acest lucru și modul în care Uniunea Europeană are de gând să lupte cu această amenințare.
 
Petras Austrevicius: În primul rând trebuie să înțelegem că informația este transformată  în armă. A devenit o modalitate de atac la adresa societății, și nu este deloc o acțiune inocentă. Este un act chiar foarte neprietenesc din partea altor state. Prin urmare, ce trebuie să facem este, în primul rând, să le explicăm mai bine oamenilor din țările noastre ce înseamnă propaganda și războiul informațional. Oamenii trebuie să înțeleagă că ar trebui să adopte o abordare critică față de informația care vine din media, în special față de cea care vine din partea mass media rusești. Îmi pare rău să o spun, dar trebuie să acceptăm că așa este.

În al doilea rând ar trebui să oferim informații alternative pentru vorbitorii de limbă rusă care se uită și ascultă posturi rusești, informații alternative însemnând de bună calitate, informative, obiective, pe care oamenii le pot compara. Cred că este un aspect foarte important. Totuși pentru a produce această informație competitivă și bine structurată nu este ușor, și presupune costuri mari. De aceea țările trebuie să fie ajutate sau această informație ar putea fi realizată de către UE și distribuită în regiune.
 
Radio Chișinău: Prevede politica de vecinătate un buget pentru a lupta cu propaganda rusească?    

Petras Austrevicius:
Nu încă. UE nu dispune de o linie bugetară pentru politica informațională, însă cum am menționat deja, va exista un document, chiar mai multe, unde se va menționa că politica informațională este o politică importantă. Nu mai este lăsată la propria alegere să o avem sau nu.  Trebuie să avem această politică și trebuie să abordăm vorbitorii de limbă rusă și nu numai, cu informație absolut diferită și obiectivă. Producerea acestei informații este scumpă, de aceea ar trebui să existe anumite canale, programe, sponsorizate, pentru a avea acest instrument informațional.
 
Radio Chișinău: Cum privește Uniunea Europeană ultimele evenimente din Republica Moldova? Mă refer la o serie de tensiuni, bombe. Se vorbește despre o posibilă dezghețare a conflictului transnistrean...
 
Petras Austrevicius: Ei bine, toate aceste informații despre creșterea tensiunilor chiar și în sensul creșterii insecurității în societatea moldovenească comportă un risc major. De aceea urmărim îndeaproape informațiile. Înțelegem că există anumite forțe care își doresc să destabilizeze situația, să aducă mai multă tensiune și neîncredere între oameni, între regiuni, față de Găgăuzia, Transnistria, în Sud, în Nord. Chiar dacă Moldova este o țară mică, să creezi un sentiment de neîncredere și insecuritate este uneori foarte ușor. Folosești niște acțiuni terestre, folosești câteva instrumente informaționale, situația economică nu este una ușoară este una fertilă pentru astfel de momente, de aceea să creezi o stare generală de insecuritate îți ia foarte puțin timp. Uniunea Europeană nu poate sta cu ochii închiși, trebuie să interacționeze, ar trebui să facă declarații, ar trebui să ajute Republica Moldova să reziste acestei perioade critice într-un mod consolidat.

Radio Chișinău
În aceste condiții, care ar fi mesajul pe care l-ați adresa politicienilor moldoveni? Ați menționat deja ce le adresați oamenilor de rând din Republica Moldova…

Petras Austrevicius: 
Nu pot da sfaturi. Fiecare țară are propria înțelegere a lucrurilor și cultură proprie de cum să ia decizii, însă, din propria mea experiență, și uitându-mă la Republica Moldova, sfatul meu ar fi să nu se abată de la cursul actual, să nu se lase ”scuturată”  de anumite încercări de destabilizare a situației, să facă pas cu pas reforme. Moldova are propria ei perspectivă și este pe drumul cel bun. Singura cale este să înainteze, știind ce a fost în trecut. Viitorul ar putea fi absolut diferit, iar politicienii trebuie să fie consolidați. Nu pot să se lupte mereu unul cu celalalt.  Trebuie să existe limite. Politicienii din Moldova ar trebui să înțeleagă care este interesul național. Interesul național, și nu cel al partidului. Cât timp partidele politice vor fi în stare să ajungă la un compromis și să găsească și să cadă de acord asupra acelor principii naționale, situația va fi cu totul alta și oamenii vor simți acest lucru. Asta pentru că ceea ce vor oamenii să vadă este o opinie comună și acțiuni comune. Chiar îmi doresc din partea Moldovei (politicienilor moldoveni) mai multe acțiuni comune și rezultate concrete, pas cu pas. Ceva mai bun în viitor.

Radio Chișinău: Dumneavoastră, oficialii europeni, credeți că este posibil de atins acest scop cu un guvern minoritar?

Petras Austrevicius: Este dorința mea. Dar știți că în politică uneori este greu să prezici ce se va întâmpla mâine și care va fi rezultatul acordului politic. Dar nu cred că Republica Moldova mai are mult timp ca să îl piardă. Situația din regiune este foarte dificilă. Ar trebui să existe un sentiment al responsabilității, al acțiunilor comune și al înțelegerii. Ei bine, în Ucraina e război, în Moldova există un conflict înghețat, unul foarte complicat. De la această situație ar trebui să se vină cu concluzii de genul: uite acum suntem în situație dificilă, dar prin acțiuni comune, eforturi consolidate am putea învinge. Sper că această abordare și linie politică va aduce țara într-o situație mai bună.

Radio Chișinău: C
care sunt așteptările Uniunii Europene din partea Republicii Moldova după reuniunea de la Riga și cum ați caracteriza-o, având în vedere că a fost destul de mult criticat?

Petras Austrevicius: Să performeze. Republicii Moldova i s-a oferit tot ce este necesar unei țări pentru a continua reformele. Nu se va întâmpla nimic magic în următorii ani. Nu așteptați că ceva se va schimba complet, iar Moldova va fi invitată să adere la Uniunea Europeană. Nu se va întâmpla acest lucru. În Uniunea Europeană există mulți politicieni care nu își doresc extinderea UE, însă extinderea ar putea să se întâmple ca o recunoaștere a reformelor realizate. Și acele reforme interne, știu cât de plictisitoare, dificile și costisitoare sunt, dar ele sunt pentru Republica Moldova, nu pentru Europa. Republica Moldova are nevoie de reforme. UE având un standard de viață mult mai înalt,  este mereu în proces de reformă. Așa că mesajul meu pentru Republica Moldova este: nu fiți dezamăgiți după summitul de la Riga, a fost unul bun. La urma urmelor a fost o confirmare a faptului că Parteneriatul Estic este o linie politică bună, dă rezultate, dar ține de fiecare stat membru individual să ajungă la acele rezultate. De aceea progresul Republicii Moldova va fi măsurat în funcție de propriile rezultate, nu de cele ale Georgiei sau ale Ucrainei. Nu vedeți acest lucru ca un obstacol, ci mai degrabă invers. Ați obținut mult, dar puteți obține și mai mult dacă veți continua în același stil.

Radio Chișinău
: Domnule Petras Austrevicius vă mulțumim pentru timpul acordat.

AUDIO: Ascultați interviul, în limba engleză, acordat de către raportorul european pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău