Examenele de accedere în profesia de avocat înregistrate audio și video

  • 24 Martie 2016 17:23
Examenele de accedere în profesia de avocat înregistrate audio și video

Examenele de accedere în profesia de avocat vor fi înregistrate audio și video, asigurându-se transparența acestora.

Prevederile se conțin într-un proiect de modificare și completarea a Legi cu privire la avocatură aprobat de Guvern, transmite IPN.

Potrivit proiectului, proba scrisă se propune să fie desfășurată prin intermediul unui test la calculator, care va conține aceleași întrebări pentru toți concurenții, iar evaluările se vor face în comparație. „Acesta ne va permită să eliminăm orice speculație privind tratamentul concurenților, toți fiind obligați să răspundă la aceleași întrebări”, declarat ministrul justiției. Vladimir Cebotari.

Alte schimbări se referă la Comisia de admitere în profesie. Membrii acesteia vor fi selectați, precum s-a făcut până în 2010 de către Adunarea generală a Avocaților. „În prezent membrii Comisiei sunt selectați de către Uniunea Avocaților și,  deseori sunt învinuiți că promovează doar persoanele apropiate, deci Comisia de admitere în profesie nu este un mecanism incontestabil”, a menționat ministrul.

La fel, alte schimbări se referă la crearea Comisiei de contestare, care va examina adresările concurenților, ce nu vor fi de acord cu rezultatele evaluărilor. Din componența Comisiei vor face parte membri ai Uniunii avocaților, reprezentanți ai societății civile și mediului academic.

Documentul face precizări referitor la avocații stagiari. Aceștia vor avea dreptul de  a asista avocatul îndrumător la orice fază a procesului penal sau contravențional. De asemenea, se propune ca persoanele care au cel puțin 10 ani vechime de muncă în funcțiile de judecător sau procuror să fie scutite de efectuarea perioadei de stagiere, acestea urmând să depună, în termen de 6 luni o solicitare de participare   la examenul de calificare în profesia de avocat. Însă acestea vor fi obligate să urmeze cursuri de 36 de ore în materie de deontologie și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău