EXAMEN la intrarea în Rusia: ”Al cui e Krîmul?”

  • 11 Februarie 2015 16:30
EXAMEN la intrarea în Rusia: ”Al cui e Krîmul?”

Peste 300 de cetățeni ai Republicii Moldova au fost întorși de la hotarele Federației Ruse, de la începutul acestui an, fiindu-le aplicate interdicții de intrare.

 Alții peste 60 au fost expulzați chiar de pe teritoriului Rusiei, pentru anumite încălcări. Acestea sunt datele oficiale pe care le deține Poliția de Frontieră, bazate pe declarațiile cetățenilor întorși, însă numărul acestora ar putea fi mult mai mare. Totodată, oamenilor nu le este explicată cauza refuzului de a fi primiți în Federația Rusă, chiar dacă unii au acolo un contract de muncă legal.

Anatol este șofer la un microbuz care face săptămânal ruta Cantemir – Moscova. El povestește că la întoarcere din Rusia de fiecare dată la vamă întâlnește câțiva moldoveni cărora vameșii ruși nu le-au permis să intre în această țară. În foarte puține cazuri le este explicat motivul.

”Ai ajuns la vamă și acolo în calculator te verifică – numele tău stă cu roșu – omul acesta are interdicție. Gata, înapoi! Dar de lămurit, nu îi lămurește nimeni pentru ce și cum. Poate să te întoarcă și de la aceea că pur și simplu ai luat o cartelă SIM, cu un credit de 100 de ruble, care-s 27 de lei, și ai ieșit din țară și nu l-ai plătit. Și când să te duci înapoi, gata, ai interdicție. Pe mulți îi știu care au documentele în regulă, pe care le-a făcut firma la care muncesc, pentru care au mers singuri și le-au făcut, oricum le pune interdicție, așa fără nicio lămurire, fără nimic”, povestește Anatol.

Toate acestea se întâmplă din motive politice, consideră Viorica Cvasnițcaia, locuitoare din Căușeni, care administrează o afacere de transport de pasageri spre Rusia.

”La vamă nu numai o dat a fost spus din partea grănicerilor ruși: Vreți în Europa? Duceți-vă în Europa! De ce veniți încoace?”, potrivit Vioricăi Cvasnițcaia.

De la 1 ianuarie 2015, autoritățile ruse au limitat la 30 de zile termenul de perfectare a pachetului de documente necesar pentru imigranții care sosesc în Rusia. Totodată aceștia trebuie să susțină și un test cu întrebări privind limba, istoria și legislația rusă. Întrebările nu sunt complicate, dar, în unele cazuri, imigranții trebuie să probeze că sunt de acord cu politica actuală a Rusiei, după cum ne povestește șoferul de la Cantemir, Anatol.

”Un om mi-a spus că lui i-au dat 20 de întrebări. Din 20 trebuie să răspunzi corect măcar la 10. Din istorie, despre limbă și puțin din legislație. O femeie îmi povestea: Eu m-am dus acolo și m-a întrebat numai a cui este Krîmul (Crimeea, nr.). E a Rusiei, a răspuns femeia. Gata, ești liberă!”, spune Anatol.

Poliția de frontieră a Republicii Moldova publică periodic date cu privire la numărul celor care au primit interdicție de intrare în Federația Rusă. De la începutul acestui an, au fost întoarse 307 persoane, potrivit ofițerului de presă al instituției, Raisa Novițchi.

”Persoanele cărora le-a fost restricționată intrarea în Federația Rusă, în majoritatea cazurilor, au declarat că autoritățile de frontieră ruse nu le-au argumentat nici într-un fel refuzul, deși cea mai mare parte dintre ei nu a fost anterior în acest stat” a declarat Raisa Novițchi.

Numărul cetățenilor moldoveni întorși din Federația Rusă ar putea fi mai mare, pentru că nu toți care revin declară că le-a fost refuzată trecerea, a mai subliniat Raisa Novițchi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău