Evoluțiile pe piața valutară din R.Moldova. Prognozele BNM pentru 2022

  • 14 Ianuarie 14:21
Evoluțiile pe piața valutară din R.Moldova. Prognozele BNM pentru 2022

Evoluțiile recente pe piața resurselor energetice s-au resimțit și pe piața valutară și au influențat, respectiv, și evoluția cursului de schimb al monedei naționale. Astfel, creșterea plăților pentru importul de resurse energetice a creat periodic decalaje temporare între cererea și oferta de valută în ultima perioadă, iar Banca Națională a Moldovei a intervenit prompt pe piața valutară pentru a preveni fluctuațiile excesive ale cursului de schimb. Declarația a fost făcută de guvernatorul BNM într-un interviu publicat pe pagina instituției, transmite Bzlaw.md.

Totodată, potrivit sursei citate, BNM spune că nu țintește un nivel anumit al acestuia. În perioadele ce urmează, evoluția cursului de schimb va fi determinată, în primul rând, de  cererea și oferta de pe piața valutară. Pe partea de ieșiri de valută, cel puțin în perioada rece a anului, vor continua să se evidențieze plățile pentru resurse energetice, în timp ce intrările de valută vor fi susținute de finanțarea externă care se așteaptă de la principalii parteneri de dezvoltare.

BNM monitorizează permanent evoluțiile de pe piața valutară și dispune de rezerve valutare suficiente ca să intervină la necesitate pentru a nu admite o volatilitate excesivă a cursului de schimb, atât timp cât aceste intervenții nu sunt în conflict cu obiectivul fundamental al BNM – asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:5,66 m/s
Sat
25
Sun
27
Mon
27
Tue
27
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău