Evoluțiile comerciale înregistrate în cadrul Acordului Zonei de Liber Schimb au fost discutate de Maia Sandu și Cecilia Malmström

  • 04 Iulie 2019 19:05
Evoluțiile comerciale înregistrate în cadrul Acordului Zonei de Liber Schimb au fost discutate de Maia Sandu și Cecilia Malmström

Ultimele evoluții comerciale înregistrate în cadrul Acordului Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) au fost discutate astăzi la Bruxelles de Prim-ministrul Maia Sandu și Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström.

Obiectivul principal al reuniunii a fost evaluarea reformelor în sectorul economic, inclusiv consolidarea zonei de liber schimb dintre UE și Moldova. A fost remarcat faptul că în doar 5 ani de la implementare a ZLSAC, exporturile către UE au cunoscut o tendință pozitivă, piața UE reprezentând aproximativ 70% din exporturile totale ale Republicii Moldova. Totodată, în anul 2018 importurile din UE au constituit circa 50%, comunitatea europeană devenind principalul partener comercial al țării noastre.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, oficialii au stabilit prioritățile pentru perioada următoare, în vederea beneficierii la maximum de potențialul oferit de ZLSAC. În acest sens, părțile au decis continuarea dialogului privind revizuirea contingentelor tarifare, înregistrarea progreselor privind regimul sanitar și fitosanitar (SPS), dar și extinderea dreptului de export pentru o gamă mai largă de produse moldovenești de origine animală pe piața europeană, precum și a numărului de companii autohtone cu potențial de export în UE.

La rândul său, Comisarul Cecilia Malmström a reiterat disponibilitatea UE de a oferi sprijin financiar și tehnic în vederea realizării obiectivelor asumate de Republica Moldova în cadrul acordului ZLSAC.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău