Evgheni Șevciuk se va întâlni cu patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse

  • 17 Iulie 2013 10:48
Evgheni Șevciuk se va întâlni cu patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse

Liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk va pleca într-o vizită în Federația Rusă, la începutul lunii aprilie, potrivit Olvia-press.

Agenția oficială de la Tiraspol nu oferă prea multe detalii despre programul vizitei, însă Radio Chișinău a încercat să descifreze posibilele semnificații ale acesteia cu analiștii Anatol Țăranu și Radu Vrabie.

Pe 3 aprilie, Evgheni Șevciuk se va întâlni cu patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse, pe care-l va invita să viziteze regiunea transnistreană.

Evgheni Șevciuk și Patriarhul Kiril, pe lângă problemele bisericești, vor discuta și despre situația politică din republica separatistă, potrivit Olvia-press.

Nu se cunosc alte detalii despre vizita liderului transnistrean la Moscova.

Analistul Anatol Țăranu consideră că este vorba despre o deplasare ordinară în Capitala rusă, mai ales că regiunea transnistreană depinde în mare parte de banii pe care-i primește din Federația Rusă.

Potrivit lui Anatol Țăranu, recenta numire a vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, ca responsabil de problema transnistreană și de relațiile interguvernamentale cu Republica Moldova  arată clar că Moscova dorește să blocheze orice evoluții în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, cu atât mai mult cu cât Dmitri Rogozin este cunoscut pentru poziția sa intransigență față de puterile occidentale.

Un alt analist, Radu Vrabie, director de programe la Asociația pentru Politică Externă, consideră că  evoluția conflictului transnistrean depinde de relațiile Moscovei cu Uniunea Europeană și Statele Unite.

Radu Vrabie crede că Tiraspolul se va arăta mai mult interesat de rezolvarea unor probleme economice în relația cu Chișinăul, decât de soluționarea problemelor politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău