Evgheni Șevciuk amenință Moldova cu divorț definitiv (Adevărul)

  • 08 Aprilie 2014 09:42
Evgheni Șevciuk amenință Moldova cu divorț definitiv (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 8 APRILIE

Evgheni Șevciuk amenință Moldova cu divorț definitiv, titrează Adevărul. Liderii republicii separatiste de la Tiraspol au anunțat că nu vor participa la negocierile 5+2 de la Viena, programate pentru 10-11 aprilie. Mai mult, așa-zisul președinte a declarat că unica șansă de rezolvare a diferendului transnistrean este o despărțire civilizată. Mai mult, el a propus desfășurarea unui nou referendum în regiune și aplicarea precedentului Crimeei în Transnistria, catalogând audeterminarea peninsulei drept „un exemplu de succes“. Șevciuk nu a ezitat să acuze Occidentul de politica dublelor standarde și Ucraina de organizarea blocadei regiunii transnistrene prin filtrarea cetățenilor și mărfurilor rusești la hotar.

Rosselhoznadzor, serviciul federal de control veterinar și fitosanitar din Rusia, a avertizat autoritățile de la Chișinău că ar putea interzice importul produselor din carne de porc din Republica Moldova, mai scrie Adevărul. La Moscova se află deja o delegație din Moldova care va discuta cu autoritățile sanitare ruse această problemă“, a precizat pentru Adevărul, directorul Agenției Naționale privind Siguranța Alimentelor.

Ziarul Național scrie că dosarul „7 aprilie” nu este o simplă colecție de infracțiuni și delicte din cartoteca poliției. E chiar „actul fondator” al noii Moldove democratice și al puterii instalate în urma alegerilor anticipate, din 29 iulie 2009, pierdute de comuniști. Astfel, actuala putere pro-europeană, avea obligația morală să afle adevărul despre cele întâmplate, să ne spună cine au fost inspiratorii și organizatorii pogromurilor din 7 aprilie. Cine a mizat pe faptul că, după cinci ani de la evenimentele din aprilie 2009, basarabeanul va uita și va ierta, s-a înșelat, scrie Ziarul Național. Memoria e vie. Batjocorirea ei poate tăia avântul unei generații de care R. Moldova are nevoie.

Jurnal de Chișinău publica un interviu cu Victor Bulgar, unul dintre tinerii care au protestat și au fost bătuți cu bestialitate în comisariate după protestele din aprilie 2009. El s-a ales cu probleme grave de sănătate. Deși n-au fost pedepsiți organizatorii și n-au fost trași la răspundere polițiștii torționari, Victor nu disperă, consideră că protestele din 7 aprilie 2009 nu au fost zadarnice. El speră că atât timp cât autoritățile vor continua parcursul european, mai devreme sau mai târziu, lucrurile vor evolua în bine.

„Polițistul karatist”, subiect sensibil pentru PLDM, observă Jurnal de Chișinău. Veaceslav Ioniță, deputat PLDM , apare într-o poză alături de Vitalie Burlacu numit și „polițistul karatist” din 7 aprilie 2009 . Acesta  a fost reținut recent de CNA pentru tentativă de mituire a unui deputat din Parlament. Acest subiect pare a fi foarte sensibil pentru Veaceslav Ioniță, care nici nu a negat informația, dar nici vrea să o confirme, scrie ziarul. Nici Valeriu Streleț, președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, nu a putut nega, nici confirma veridicitatea pozei.

Satele continuă să fie împânzite cu gunoiști, atentionează Jurnal de Chișinău. În 2013, în 1456 de localități au fost depistate 4110 gunoiști, dintre care 3280 au fost lichidate. Amenzile aplicate pentru gunoiștile neautorizate au ajuns la 1 milion 314 mii de lei. Inspectorii pe ecologie dau vina pe aleșii locali, iar aceștia din urmă se justifică prin lipsa mijloacelor financiare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău