Evenimente dedicate centenarului Marii Uniri, ce vor avea loc la Chișinău

  • 30 Noiembrie 2018 11:51
Evenimente dedicate centenarului Marii Uniri, ce vor avea loc la Chișinău

La 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 2018, în România dar și în Republica Moldova, vor fi organizate mai multe evenimente dedicate centenarului. Reprezentanții Alianței pentru Centenar de la Chișinău au anunțat câteva acțiuni pentru a celebra Ziua Națională a României, între care flash-moburi și marșuri.

În seara zilei de astăzi, în ajunul Zilei Naționale a României, la Chișinău va fi organizat un flashmob pe strada pietonală, unde sunt așteptați toți cei care simt românește. 100 de lumânări vor fi aprinse în culorile tricolorului, spune activista Otilia Dascăl, de la asociația „Tinerii Moldovei”.

„La ora 18, pe strada Pietonală din Chișinău va fi organizat un flashmob - pentru a sărbători 100 de ani de la Marea Unire și pentru a da start programului unionist. Vom aprinde 100 de lumânări albastre, galbene și roșii. Vom dansa o horă a unirii, care e un simbol pentru unitatea neamului. Doritorii vor putea lăsa și mesaje patriotice pe panouri. Vom porni apoi spre Alba Iulia. Astfel vrem să facem posibilă reunirea fraților de peste Prut. Pe 1 decembrie vom fi atât la Alba Iulia, cât și la Chișinău”, a relatat Otilia Dascăl.

Evenimentele vor continua sâmbătă, pe 1 decembrie, la Chișinău, când este marcată Ziua Națională a României. Unioniștii vor depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și apoi vor participa la Marșul Unirii, anunță activista Lucia Vieru, de la Blocul Unității Naționale.

„Marșul va începe la ora 10:00, de la Cimitirul Eroilor Români, de pe strada Armenească. Traseul marșului va continua la monumentul deportaților de pe Aleea Gării și până la monumentul lui Ștefan cel Mare. Centenarul înseamnă unitate”, a menționat Lucia Vieru.

Evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri sunt organizate și în alte regiuni din Republica Moldova, în particular de activiști și de mediul academic, nu și la nivelul autorităților.

La 1 Decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia unde a fost votată Rezoluția prin care se pecetluia Unirea Transilvaniei cu România. Era ultima provincie românească ce revenea în cadrul României Mari, după Basarabia și Bucovina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău