Eurostat: Inflația în zona euro a atins un nou record în luna august

  • 31 August 2022 15:13
Eurostat: Inflația în zona euro a atins un nou record în luna august

Rata anuală a inflației în zona euro a atins un nou maxim istoric în august, ceea ce menține presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în septembrie, transmite Reuters.

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 9,1% în august, depășind precedentul maxim istoric de 8,9% înregistrat în iulie, transmite digi24.ro

Aceasta este cea mai puternică creștere în ritm anual a prețurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică.

Cifra anunțată de Eurostat depășește estimările analiștilor, care mizau pe o creștere a prețurilor de 9%, și este cu mult peste ținta BCE, de 2%. 

La fel ca și în lunile precedente, creșterea inflației în zona euro se explică prin faptul că prețurile la energie au înregistrat un avans de două cifre, cu o majorare de 38,3%, mai redus totuși față de creșterea de 39,6% înregistrată în iulie, în timp ce prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări au avut un avans de 10,6%, după o creștere de 9,8% în iulie. 

De asemenea, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a crescut până la 5,5% în august, de la 5,1% în iulie. 

Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. În rândul țărilor din zona euro, cea mai ridicată inflație în august se înregistrează în țările baltice, toate cu o creștere a prețurilor de peste 20%, în frunte fiind Estonia (25,2%), urmată de Lituania (21,1%) și Letonia (20,8%). 

La polul opus, cea mai mică creștere a prețurilor se înregistrează în Franța (6,5%), Malta (7,1%) și Finlanda (7,6%).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău