European Business Association of Moldova: Acordul de Asociere cu UE a însemnat creștere economică

  • 02 Iulie 2021 10:52
European Business Association of Moldova: Acordul de Asociere cu UE a însemnat creștere economică

Acordul de Asociere cu UE a însemnat creștere economică pentru Republica Moldova. Declarația a fost făcut de Mariana Rufa, director executiv al European Business Association of Moldova, potrivit InfoPrut.ro.

Potrivit sursei, acest acord de asociere nu este doar un document politic, nu este doar un angajament internațional pe care și l-a asumat Republica Moldova, ci este un catalizator pentru o creștere econimcă, pentru crearea de valoare adăugată în economie și nu doar pe partea de profit.

Vorbim aici de crearea unei paradigme economice bazată pe valoare adăugată, pentru că Republica Moldova este catalogată ca o piață mică. Acest acord, de asemenea, a oferit Republicii Moldova posibilitatea de a exporta pe piața UE, de a schimba cifrele în balanța de plăți, de a permite ca o paletă de diferite produse să fie lărgită. După primii 5 ani, Acordul de Asociere a însemnat pentru Republica Moldova o creștere de 34% pe filiera exporturilor. Această majorare nu este una maximă. Ne putem permite mult mai mult odată cu dezvoltarea sectorului zootehnic, odată cu dezvoltarea industriei de produse agroalimentare care, dacă ar corespunde normelor europene, ar putea fi exportată, ceea ce ar contribui semnificativ la creșterea cifrei de 34%”, a menționat Mariana Rufa pentru TVR Moldova.

Totodată, fiind întrebat cum s-a schimbat structura economiei în acest stat după semnarea acestui acord, directorul executiv al European Business Association of Moldova a spus că economia înseamnă și reforme.

Acordul de Asociere a venit cu o serie de priorități pe filiera angajamentului în vederea implementării unor legi care, pentru anumite sectoare, înseamnă reformarea acestora. Este vorba și de sistemul de comerț electronic, de digitalizarea unor industrii, de dimensiunea siguranței alimentelor, îmbunătățirea procedurilor vamale. Un șir de reforme au fost, o parte tergiversează, dar sperăm să se întâmple. Clar că linia reformelor trebuie urmată și respectată și, pe acele domenii unde rămâne în urmă, trebuie să recuperăm, pentru că asta înseamnă export mai mare, deci nivel economic mai bun”, a mai specificat Mariana Rufa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău