Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Federației Ruse nu-i convine actuala conducere a Republicii Moldova

  • 21 Februarie 2023 08:17
Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Federației Ruse nu-i convine actuala conducere a Republicii Moldova

Federația Rusă își dorește ca Republica Moldova să fie un stat slab, șantajabil, cu cetățeni săraci. O spune europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, potrivit căruia Moscova își dorește să destabilizeze situația în Republica Moldova pentru a o reîntoarce în sfera sa de influență. Potrivit oficialului european, protestul de duminică organizat de Mișcarea pentru Popor a reprezentat un test pentru oamenii legii, test care a fost trecut cu brio de reprezentanții instituțiilor de menținere a ordinii publice, notează IPN.

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, împărtășește aceeași retorică cu președintele Maia Sandu, potrivit căreia Rusia ar încerca să preia controlul asupra Republicii Moldova prin destabilizări și acțiuni violente. Potrivit oficialului, Kremlinul nu agreează acțiunile guvernării de la Chișinău și încearcă să deturneze parcursul european al Republicii Moldova.

„În mod categoric Federației Ruse nu-i convine actuala conducere a Republicii Moldova, fiindcă la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare oamenii au votat și au spus că vor modernizarea Republicii Moldova, o republică puternică, pe propriile picioare, în care oamenii să trăiască la fel ca în state membre UE. Or, Federația Rusă vrea exact pe dos. Federația Rusă vrea o Republică Moldova slabă, șantajabilă, cu cetățeni săraci, controlabili. De aceea, e clar că direcția curajoasă pe care a apucat-o Republica Moldova nu este pe plac Federației Ruse. E clar că există o preocupare permanentă în Federația Rusă de a încerca să dezinformeze, manipuleze și chiar să destabilizeze”, a spus Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

În contextul protestului organizat duminică de către Mișcarea pentru Popor, parlamentarul european spune că libertatea de expresie și libertatea întrunirilor trebuie să fie garantate într-o democrație. Totuși, Siegfried Mureșan le cere cetățenilor Republicii Moldova să fie vigilenți și să nu se lase manipulați de politicienii certați cu legea.

„Protestul de duminică a fost un test important. M-am bucurat să văd că poliția a avut pe toată durata protestului controlul deplin al situației. Acest protest nu reflectă voința majorității cetățenilor Republicii Moldova. Atât timp cât un protest este pașnic, el poate să aibă loc, dar e important ca oamenii să știe că cei care instigă la aceste proteste nu vor să facă ceva bun pentru cetățeni, ci instigă în propriul lor folos. Sunt câteva căpetenii, certate cu legea, care scot oameni la proteste. Nu e frumos să folosești cetățenii în propriul tău interes, să-i scoți în stradă doar pentru a obține beneficii”, a mai spus europarlamentarul român.

Duminică, în centrul Chișinăului a avut loc un protest antiguvernamental organizat de Mișcarea Națională Pentru Popor, din care fac parte mai multe partide politice, asociații obștești, experți și membri ai societății civile din țară și diasporă. În timp ce organizatorii protestului spun că la manifestație au participat 40 de mii de oameni, poliția spune că ar fi vorba de 3600.

Siegfried Mureșan este președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău