Europarlamentarul Eugen Tomac, despre dreptul României și al Republicii Moldova de a se uni: Suntem același popor și avem dreptul să ne construim un destin comun în UE

  • 23 August 2022 13:53
Europarlamentarul Eugen Tomac, despre dreptul României și al Republicii Moldova de a se uni: Suntem același popor și avem dreptul să ne construim un destin comun în UE

Suntem același popor și avem dreptul să ne construim un destin comun în UE”, a afirmat eurodeputatul Eugen Tomac, cu referire la dreptul României și al Republicii Moldova de a se uni. Europarlamentarul a făcut declarația cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului.

„Pe 23 August 1939 a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov prin care naziștii și comuniștii au hotărât împărțirea Europei. Acesta a fost primul pas spre începerea terorii. Consecințele imediate sunt menționate în Rezoluția 2819/2019 a Parlamentului European: la 30 noiembrie 1939, Uniunea Sovietică comunistă a declanșat un război de agresiune împotriva Finlandei, în iunie 1940 a ocupat și anexat părți din România (teritorii care nu au fost niciodată returnate), a anexat, prin forță, republicile independente ale Lituaniei, Letoniei și Estoniei. De aceea, oricine susține că România și R. Moldova nu trebuie să se unească înseamnă că sunt de acord cu ceea ce Stalin și Hitler au hotărât. Suntem același popor și avem dreptul să ne construim un destin comun în Uniunea Europeană”, a scris eurodeputatul Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook.

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declarație din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău