Europarlamentarul Dragoș Tudorache: Nu am auzit îndoieli cu privire la Republica Moldova

  • 28 Noiembrie 2023 08:10
Europarlamentarul Dragoș Tudorache: Nu am auzit îndoieli cu privire la Republica Moldova

Decizia privind oportunitatea începerii negocierilor de aderare UE-Republica Moldova este una, eminamente, politică. O spune europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, potrivit căruia decizia Consiliului European din decembrie va viza nu doar Republica Moldova, ci și Ucraina și Bosnia și Herțegovina. Potrivit oficialului european, unele state membre încă nu au ajuns la un consens în privința Ucrainei și Bosniei și Herțegovinei, fapt ce comportă anumite riscuri și pentru Republica Moldova, notează IPN.

Europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, spune că decizia privind începerea negocierilor de aderare va fi luată la pachet Republica Moldova – Ucraina – Bosnia și Herțegovina. Deși recomandarea Comisiei Europene este una importantă, ea nu este decisivă, spune oficialul.

„Decizia finală aparține Consiliului European și ea este, eminamente, o decizie politică. Raportul Comisiei Europene este o precondiție necesară, importantă, care dă un mesaj politic clar din partea Executivului European, însă decizia Consiliului European ține de toate considerentele, totul e pe masă. Aici nu e o analiză care ține doar de Republica Moldova. De la bun început a existat decizia comună Ucraina-Republica Moldova, însă în raportul Comisiei Europene a fost introdusă și Bosnia și Herțegovina, pentru a se da un semnal clar și statelor din Balcani. Deci, e o decizie complexă pe care Consiliul European urmează să o ia în decembrie și din complexitatea acestei decizii vin și eventualele riscuri”, a spus europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit oficialului european, în cancelariile europene nu există consens privind oportunitatea începerii negocierilor de aderare cu Ucraina și Bosnia și Herțegovina. Dragoș Tudorache spune că, potrivit tuturor semnalelor, Republica Moldova este privilegiată în acest sens.

„Nu există consens, mai sunt capitale care încă mai lucrează pentru a-și rafina poziția până în decembrie. Unele au îndoieli privind oportunitatea ca Bosnia să se afle în acest pachet. Sunt altele care au rezerve în ceea ce privește momentul și calendarul referitor la Ucraina. Sincer, nu am auzit îndoieli cu privire la Moldova, ceea ce este un lucru bun, însă decizia va privi toate cele trei state. De asta, mai sunt lucruri de reglat politic până atunci”, a mai spus oficialul european.

Decizia finală privind o eventuală începere a negocierilor de aderare UE – Republica Moldova va fi luată în timpul reuniunii Consiliului European din 14-16 decembrie, care va avea loc la Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău