Corina Crețu solicită înființarea unor puncte de coordonare transfrontalieră la nivelul UE. „Republica Moldova va putea pune în aplicare acest mecanism pe bază voluntară”

  • 14 Septembrie 2023 19:59
Corina Crețu solicită înființarea unor puncte de coordonare transfrontalieră la nivelul UE. „Republica Moldova va putea pune în aplicare acest mecanism pe bază voluntară”

Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să instituie puncte de coordonare transfrontalieră la nivel național, iar Comisia Europeană ar trebui să înființeze un punct de coordonare la nivelul Uniunii Europene, a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului European, eurodeputatul Corina Crețu, precizând că eliminarea barierelor juridice și administrative care constrâng aceste regiuni ar duce la creșterea cu 3% a produsului intern brut din UE.

“Regiunile frontaliere terestre interne reprezintă 40% din teritoriul Uniunii Europene, aici fiind situate locuințele a circa 30% din cetățenii europeni. Constatăm însă cu tristețe că aceste regiuni au rezultate economice mai scăzute din punct de vedere economic decât alte regiuni din cadrul unui stat membru. Cetățenii, întreprinderile și autoritățile publice din regiunile frontaliere se confruntă cu dificultăți specifice în special legate de serviciile medicale, reglementarea pieței muncii, impozite, dezvoltarea întreprinderilor, precum și obstacole legate de diferențele dintre culturile administrative și cadrele juridice naționale”, a afirmat Corina Crețu, potrivit Calea Europeană.

Potrivit europarlamentarului român, dacă barierele juridice și administrative ar fi eliminate, PIB-ul din regiunile frontaliere ar putea să crească cu valoarea aproximativă a 3% din PIB-ul UE, astfel, regiunile frontaliere ar fi cu 8,7% mai bogate decât sunt în prezent.

Astfel, statele membre ar trebui să instituie puncte de coordonare transfrontalieră la nivel național și să definească sarcinile și competențele acestora, în același timp Comisia Europeană ar trebui să înființeze un punct de coordonare la nivelul Uniunii care să colaboreze cu punctele naționale de coordonare transfrontaliere și să le susțină în activitatea lor.

“Am propus ca statele membre să poată aplica mecanismul și în cazul frontierelor externe, pe bază voluntară pentru toate părțile implicate. State vecine precum Republica Moldova, Ucraina, Serbia, etc vor putea pune în aplicare acest mecanism pe bază voluntară”, a spus Crețu.

Ea a indicat că în calitatea de comisar European pe politică regională a fost mereu preocupată de regiunile frontaliere și și-a exprimat speranța că și Consiliul va vota în favoarea acestei propuneri legislative care va reduce obstacolele transfrontaliere, va contribui atât la dezvoltarea socioeconomică, cât și la reducerea disparităților dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni pentru ca nici o regiune să nu fie lăsată în urmă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău