Europarlamentarul Corina Crețu: Nu mai este nici o rezervă în Bruxelles în legătură cu aderarea la UE a Republicii Moldova

  • 30 Aprilie 14:20
Europarlamentarul Corina Crețu: Nu mai este nici o rezervă în Bruxelles în legătură cu aderarea la UE a Republicii Moldova

„Este evident că Republica Moldova este pe drumul cel bun, la ora actuală. Eu nu pot să dau sfaturi autorităților de la Chișinău, pot doar să le felicit pentru ceea ce fac, în primul rând pe președintă că este foarte activă și care prin munca sa neobosită pe drumul european, este un exemplu pentru toți șefii de state, prim-miniștri din țările care doresc să acceadă la UE”, a spus europarlamentarul Corina Crețu într-un interviu acordat pentru TVR MOLDOVA.

Corina Crețu a afirmat în interviu că, la Bruxelles, nu mai este nici o rezervă în legătură cu aderarea la UE a Republicii Moldova.

„Sigur că trebuie făcut un calendar, care probabil există deja, în legătură cu principalele capitole care trebuie îndeplinite și acestea se vor reflecta în rapoartele de țară. Ș-apoi este vorba și de voința politică a Comisiei Europene, în ce măsură dorește să scurteze acest proces de negociere pentru că, cumva, dacă se dorește o cale excepțională, atunci s-ar putea să trebuiască să fie schimbate unele chestiuni inclusiv cele din Tratatul de la Maastricht, care vor trebui să aibă unanimitate, pentru R. Moldova și Ucraina”, a precizat Corina Crețu.

Potrivit acesteia, este rolul Comisiei Europene de a avea un dialog și cu celelalte țări care își doresc să aspire, cele din Balcanii de Vest care au făcut pași importanți și care, uneori, se simt frustrate de faptul că, acum, din cauza războiului, Ucraina și Republica Moldova le-o iau înainte.

„Aici nu e vorba de o competiție. Este vorba pur și simplu de a ajuta statele membre și cele mai vulnerabile dintre ele, cum sunt Ucraina și R. Moldova, să se simtă aproape de UE și cumva apărate. Până la urmă este o chestiune reciprocă Dvs. sunteți scutul nostru în fața acestui război nemilos ca și Ucraina, dar nici noi nu avem dreptul să vă lăsăm ca pe o frunză în vânt fără o apărare, fără un ajutor. Și din acest punct de vedere eu vă asigur că am fost și voi rămâne convinsă în legătură cu destinul european al R. Moldova. Știți foarte bine că sunt și foarte atașată sufletește, dar dincolo de cuvintele frumoase oamenii trebuie efectiv să simtă modul în care viața lor se schimbă în bine și acest lucru o pot face autoritățile de la Chișinău prin folosirea la maxim și eficientizarea folosirii banilor europeni pentru că până la urmă politica este utilă atât timp cât reprezintă o șansă în plus”, a afirmat Corina Crețu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
22
Sun
21
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău