Europarlamentare | Emmanuel Macron se va întâlni cu mai mulți șefi de stat și de guvern înainte de summitul de marți

  • 27 Mai 2019 11:05
 Europarlamentare | Emmanuel Macron se va întâlni cu mai mulți șefi de stat și de guvern înainte de summitul de marți

Pentru a pregăti summitul european de marți seara, președintele francez Emmanuel Macron se va întâlni de luni cu mai mulți șefi de stat și de guvern, începând cu spaniolul Pedro Sanchez, pe care îl va primi luni la un dineu, a anunțat Palatul Elysée, la o zi după alegerile europarlamentare, informează AFP,preluat de Agerpres.

De asemenea, președintele francez va dejuna cu mai mulți șefi de stat și de guvern marți, la Bruxelles, se va întâlni cu premierii țărilor din Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria), apoi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, înainte de dineul informal al celor 28 care va începe marți la orele 16:00 GMT.

În ultimele zile, Emmanuel Macron l-a primit pe premierul olandez Mark Rutte și pe șeful guvernului portughez Antonio Costa și a discutat la telefon, duminică seara, cu cancelarul federal german Angela Merkel.

În timpul summitului informal de marți seara vor începe discuțiile între șefii de stat și de guvern din țările UE pentru alegerea noilor șefi ai instituțiilor europene, după scrutinul europarlamentar de duminică ce a dus la un avans al partidelor populiste și la un regres al tradiționalului "duopol" format de socialiști și conservatori care făcea până acum legea în Parlamentul European.

Partidul lui Macron, La Republique en Marche (LREM), s-a clasat în Franța pe locul doi, după Adunarea Națională (RN) a Marinei Le Pen, diferența dintre cele două formațiuni fiind însă sub un punct procentual, președintele francez apreciind că trebuie să constituie un arc progresist între liderii proeuropeni.

El speră de asemenea să creeze în Parlamentul European, în jurul LREM, o forță centristă care să fie capabilă să fie noul arbitru al dezbaterilor, forță formată din partidele naționale ce constituie actualul grup liberal-democrat ALDE sau veniți din alte formațiuni. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău